Filmiharvinaisuus Lahden seudulta

Valkoiset tervehtivät saksalaisia Hämeenkoskella.

Filmiprojektori rätisee jossakin saksalaisen elokuvateatterin hämyssä ensimmäisen maailmansodan aikaan vuonna 1918. Aikakaudelle tyypilliseen tapaan valkokankaalle on ilmestymässä kotirintaman tiedotustarkoitukseen tehtyä filmimateriaalia.

Tällä kertaa yleisö saa nähtäväkseen tekstin: ”Wiederherstellung der Ordnung in Finnland durch finnische Weisse Garden und deutsche Truppen”. Eli vapaasti käännettynä ”suomalainen valkokaarti ja saksalaiset joukot palauttamassa järjestystä Suomeen”.

Tämän jälkeen pyörähtää käyntiin vajaan kymmenen minuutin pätkä, joka kuvaa saksalaisten panosta Suomen sisällissodan tapahtumissa.

Lahti lähes sata vuotta myöhemmin. Paikallisen museon väki törmää filminpätkään perehtyessään Saksan kansallisarkiston filmimateriaaliin.

Kenen tahansa lahtelaisen katse pysähtyy heti ensimmäisten otsikoiden jälkeen näkyvään liikkuvaan kuvaan. Valkoisten joukko-osasto näyttää marssivan hämmentävän tutun näköisissä maisemissa. Ensivilkaisusta syntynyt mielikuva on nopeasti vahvistettavissa arkistokuvien vertailulla. Kyllä, siinähän marssitaan Lahden Aleksanterinkadulla!

Lahden nykyisestäkin katukuvasta tuttu Kansallis-Osakepankin graniittilinna on paikallaan torin reunalla. Paljon on kuitenkin muuttunut. Etualalla näkyvän puutalon paikalla on nyt 60-luvulla valmistunut rakennus, jonka katutasossa nykyään toimii filmillä näkyvällä kohdalla ravintola Amarillo.

Kyseinen filmi ei ole ollut aiemmin laajemmin esillä Lahdessa. Esimerkiksi museon väelle se tuli yllätyksenä viime vuoden aikana.

- En ollut tuota aiemmin nähnyt, kertoo paikalliset vuoden 1918 taistelut läpikotaisin tunteva amanuenssi Hannu Takala.

Paikallishistorian harrastaja Janne Ridanpää muistaa nähneensä filmin noin vuosi sitten Suomen kansallisarkiston tapahtumassa.

Tiettävästi kyseessä on vanhin Lahdessa taltioitu liikkuvan kuvan pätkä. Esimerkiksi lahtelaisen videomateriaalin digitoijana tunnettu Keijo Skippari oli monen muun tavoin ollut aiemmin siinä käsityksessä, että vanhin paikallinen filminpätkä on vuoden 1926 MM-hiihdoista. Hän kuuli vuoden 1918 filmiharvinaisuudesta Uudelta Lahdelta, kun teimme muutama viikko sitten haastattelua Lahden historiaa käsittelevästä dokumenttielokuvahankkeesta.

Näillä näkymin onkin paljon mahdollista, että saksalaisen filmiharvinaisuus päätyy myös tänä vuonna tehtävään dokumenttiin.

Sitä odotellessa kuka tahansa voi käydä katsomassa alkuperäisen saksalaisen dokumenttipätkän kokonaisuudessaan Uuden Lahden nettisivuilta.

Aleksanterinkadun kohtauksen tarkka kuvaushetki ei ole tiedossa. Todennäköisesti filmi on kuvattu hyvin pian Lahden taisteluiden ratkettua. Amanuenssi Takala arvelee, että kuvassa marssivat joukot ovat Padasjoen suunnalta tulleita majuri Hans Kalmin joukkoja, mutta mahdollisesti mukana saattaa olla jo muitakin osastoja.

Hans Kalmin komppania saapui Lahteen 20. huhtikuuta 1918. Kyseessä oli ensimmäinen Suomen valkoisten joukko-osasto, joka sai kosketuksen etelärannikolla maihinnousun tehneisiin saksalaisiin.

Filmissä on myös välähdys Hämeenkoskelta. Kyseisessä kohtauksessa valkoiset joukot tervehtivät marssivia saksalaisia. Taustalla näkyy tunnistettavasti Hämeenkosken kirkon torni. Takalan mukaan vastaavasta tilanteesta on myös paljon valokuvia.

Vanha uutispätkä etenee alun marssi- ja leirikuvauksien jälkeen toiminnallisempaan vaiheeseen. Junan kyydissä oleva kamera on kuvannut, kuinka saksalaiset etenevät panssarijunallaan ja vahtivat aseet tanassa ohi kiitävää maisemaa. Eteneminen kuitenkin keskeytyy, koska rata on katkaistu. Yksi sotilas menee tarkastelemaan katkosta, mutta häntä ammutaan läheisestä metsiköstä. Filmillä näkyy laukausten vaihtoa ja lopulta tilannetta selvittämään lähtenyt saksalainen partio tuo kaksi punaisten vankia.

Janne Ridanpää on vahvasti sitä mieltä, että kohtaus on lavastettu saksalaisten kotirintaman propagandatarkoituksia varten.

- Siltä näyttää muun muassa sotilaiden asennon perusteella, he etenevät melko pystyasennossa. Mietimme myös, että siinä kohtauksessa kevät näyttää olevan jo melko pitkällä. Sen perusteella se voisi olla kuvattu selvästi taisteluiden päättymisen jälkeen.

Oli miten oli, kohtauksen kuvauspaikka on arvoitus asiantuntijoillekin. Filmillä näkyvä panssarijuna on todennäköisesti punaisten käytössä Lahden seudulla ollut juna. Yksiraiteinen raide viittaa siihen, että pätkä olisi kuvattu jossakin Lahden itäpuolella. Sielläpäin ainakin saksalaiset joukot olivat olleet liikkeellä jo Lahtea lähestyessään, sillä he kävivät katkaisemassa radan Villähteellä.

Katso filmi tästä linkistä

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Jaa artikkeli

Suosittelemme