Nastolan kirjaston nuortenosasto uudistuu käyttäjien toiveiden mukaan

Nastolalaisnuorten toiveita kirjaston tulevan nuortenosaston suhteen kartoitetaan tämän kevättalven aikana. Alkusysäyksenä oli kysely, joka julkaistiin Lahden kaupungin Porukka-mobiilisovelluksessa. Nastolan alueelle maantieteellisesti rajattu kysely oli kohdistettu noin 14-20-vuotiaisiin.

Kohderyhmästä kyselyyn vastasi seitsemän nastolalaisnuorta. Vaikka vastaajamäärä on suhteellisen pieni, vastaukset antavat kuitenkin selvää osviittaa, mihin suuntaan nuorten toiveet tulevaa nuortenosastoa vievät.

Suosituin aika vierailla kirjastossa on iltapäivisin koulupäivän päätyttyä tai illalla. Tärkeässä roolissa on kavereiden tapaaminen, mutta myös mahdollisuutta tehdä läksyjä ja opiskella rauhassa kaivattiin.

Paikka, jossa voi syödä omia eväitä, nousi ohi tietokonepelien kyselyyn vastanneiden nuorten toiveissa. Myös lukemisella on rooli nuorten elämässä. Lehtien selaamisen lisäksi myös kirjavinkit kiinnostavat. Lukupiirit sen sijaan eivät saa kyselyyn vastanneita nuoria innostumaan.

Kolme suosituinta vaihtoehtoa kysymykseen siitä, mitä tulevalta nuortenosastolta pitäisi löytyä, olivat sohvat, kahvi- tai limuautomaatti ja hyvä nettiyhteys. Syitä tulla kirjastoon ovat muun muassa ulkomainen kirjallisuus, lehdet, kaverit, viihtyisät tilat ja rento meininki.

Toiveissa oli myös rauhallinen paikka, jossa voi tehdä läksyjä, mutta myös keskustella rauhassa kavereiden kanssa. Suosituin kanava saada tietoa nuortenosaston tapahtumista ja ajankohtaisista asioista on valokuvien jakamiseen tarkoitettu sovellus Instagram.

Kirjaston nuortenosaston työstäminen jatkuu helmikuusta huhtikuulle sijoittuvilla työpajoilla, joihin kaikki halukkaat ovat tervetulleita mukaan. Kirjaston tiloja uudistetaan siten, että tällä hetkellä käsikirjastona toimiva tila muutetaan monikäyttöiseksi tilaksi, jonka erityisesti nuoret kokisivat omakseen. Työpajoissa nuoret pääsevät esittämään toiveita siitä, millainen tila olisi viihtyisä, mitä siellä halutaan tehdä ja millaista toimintaa kirjastossa voisi tulevaisuudessa järjestää.

Työpajoihin voi käydä ilmoittautumassa täyttämällä sähköisen lomakkeen kirjaston nettisivuilla 15.2. mennessä, osoitteessa lastukirjastot.fi/nastola. Mukaan voi ilmoittautua myös kirjastolla käydessään, tai soittamalla vastaavalle kirjastonhoitajalle Hanna Pitkäselle.

Työpajat vetää näyttelijä, freelancer, teatteriopettaja Helena Ryti. Kirjastoon etsitään uudenlaisia näkökulmia taidelähtöisten menetelmien avulla. Työpajat on tarkoitettu noin 14-20-vuotiaille. Tarjolla on pientä purtavaa ja osallistuneiden kesken arvotaan elokuvalippuja.

Työpajojen ajankohdat ovat: to 16.2. klo 17-19, to 23.2. klo 17-19, to 9.3. klo 17-19, to 23.3. klo 17-19 ja to 30.3. klo 17-19.

Ville Hakala
ville.hakala@seutuneloset.fi

Jaa artikkeli

Suosittelemme