Koulukiusatusta muuntautui itsevarma kurvimissi

Hollolalainen Jenna Laine kilpailee somerolaisen vintageliikkeen Muotiputiikki Helmen Miss Kurvikas 2017 -tittelistä. Kuva: Picasa

Naamalle sylkemistä, tavaroiden hävittämistä ja rikkomista, nolaamista ja tönimistä, jokapäiväistä taistelua olemassaolosta -näin kuvailee Jenna Laine omaa koulutaivaltaan aina ala-asteelta lukion viimeiseen asti.

- Opin menemään koulussa aina sieltä, mistä aita oli matalin. Ei ollut väliä vastasinko opettajan kysymykseen oikein tai väärin, luokkakaverit nauroivat silti. Kyllä opettajat yrittivät auttaa, mutta hekin jäivät tilanteessa kädettömiksi. Seisoin luokan edessä ja pyysin, ettei minua kiusattaisi. Helpointa oli vain tehdä itsestä mahdollisimman näkymätön, Laine muistelee opintietään.

Lahdessa kasvanut ja sittemmin hollolalaistunut Laine on kuitenkin esimerkki siitä, että vakavastakin koulukiusaamistaustasta voi selvitä. Lukion jälkeen Laine suuntasi ammattikouluun opiskelemaan nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi, sillä kaikesta huolimatta ihmisläheinen työ kiinnosti.

- Olen esimerkiksi sijaistanut Kiusaamisasioiden tuki- ja neuvontakeskuksessa Valopilkussa, jossa tapasin paljon muita kiusattuja. Pystyin auttamaan heitä omalla kokemuspohjallani, Laine kertoo.

Pelkkää auringonpaistetta, ei Laineenkaan toipuminen ole ollut. Hänen on täytynyt aikuisiällä opetella luottamaan ja rentoutumaan ihmisten seurassa.

- Ensin on opittava rakastamaan itseään, ennen kuin voi oppia rakastamaan muita, tuumaa Laine, joka totisesti on ottanut kyseisestä neuvosta opikseen.

Laine on mukana somerolaisen vintage ja pin-up aiheisen Muotiputiikki Helmen Miss Kurvikas 2017 -kilpailussa, jonka semifinaaliäänestys on par-aikaa käynnissä liikkeen Facebook sivuilla.

50-luvun tyylin Laine löysi aikoinaan Kiusaamisasioiden tuki- ja neuvontakeskus Valopilkun kautta.

- Valopilkussa järjestettiin useampi vuosi taaksepäin pin-up päivä kiusatuille, jonka tarkoituksena oli luoda hyvää mieltä ja kohottaa itsetuntoa. Päivässä oli mukana myös kuuluisa pin-up malli Sini Ariell Bonds, Laine muistelee.

Pin-upista Laine on saanut luottamusta itseensä. Tosin täyttä tällinkiä ei pueta ylle aivan jokaisena viikonpäivänä.

- Pukeutuminen on enemmän juhlaa. Kyllähän se vähän hullunkuriselta näyttäisi, jos koiranomistajana tuolla täysin asustettuna kävelisin. Toki jotain pieniä juttuja kulkee arjessakin mukana, Laine naurahtaa hyväntuulisesti.

Laine on seurannut sekä työnsä kautta, että sivullisena, miten nykyinen koululaitos suhtautuu kiusaamiseen. Hänen mukaansa edistystä on tapahtunut, mutta askeleet ovat pieniä.

- Asia pitäisi saada lakipykäliin. Esimerkiksi fyysinen väkivalta kouluissa nähdään yhä usein ”pienenä kiusoitteluna”, vaikka kyseessä tulisi olla rikosnimike, Laine selittää.

Laineen mukaan KiVa Koulu -kampanjat ynnä muut sellaiset jäävät usein pinnalliselle tasolle ja todelliset ongelmat ohitetaan.

- Kiusaaminen on ryhmäilmiö ja sitä tapahtuu. Onneksi pientä asennemuutosta on havaittavissa ja koulut ovat alkaneet suhtautua kiusaamiseen vakavasti, Laine summaa

Ruska Paronen

Jaa artikkeli

Suosittelemme