Jatkuva vahingonteko piinaa Hämeenkoskella

Ilkivaltaa ja nuorten toimintaa käsittelevässä iltamassa ei juurikaan nuoria näkynyt tai kuulunut.

Pitkään jatkunut ilkivalta-aalto närkästyttää Hämeenkoskella ja sen vuoksi kyläläiset kokoontuivat yhteen 6. kesäkuuta Hämeenkosken koululle keskustelemaan sekä kiusanteosta että mahdollisista ratkaisuista kuin myös yhteisöllisyydestä.

Kaikki lähti liikkeelle, kun jatkuvaan ilkivaltaan kyllästynyt kyläläinen Niina Kettunen jakoi huolensa asiasta Keski-Hämeelle, joka kirjoitti asiasta lehdessään toukokuun lopulla. Artikkelin mukaan muun muassa kunnan ulkokalusteita on rikottu ja leikkivälineitä on tuhottu. Lehdessä kirjoitetaan myös, että pelkästään kunnan aineelliset vahingot ovat jo vähintään 10 000 euroa.

Osansa ilkivallasta ovat saaneet myös yksityiset tahot, kuten Jokelan kartano, jossa tihutöitä on tehty useaan otteeseen.

Eritoten huolta ilkivallanteko aiheuttaa vanhemmassa väestössä, joiden arkea on terrorisoitu systemaattisesti muun muassa soittelemalla yömyöhään ovikelloja, niin että nukkuminen hankaloituu. Kertoipa joku myös, että ovien eteen on käyty ulostamassakin.

Hämeen poliisilaitoksen komisarion Outi Pennasen mukaan kevään mittaan poliisille on tehty erilaisia vahingontekoilmoituksia ainakin kymmenkunta. Useampi ilmoitus on tullut työpajalta, jonka lisäksi ilmoituksia on tullut muun muassa puupolttoaineterminaalilta, sivuapteekista sekä yksittäisiltä henkilöiltä esimerkiksi mökkimurroista.

Tilanne Hämeenkoskella on kiihtynyt, koska ihmisistä tuntuu, ettei asioille tehdä mitään tai tehdä riittävästi. Lisäksi asioihin jätetään puuttumatta, sillä pelätään, että puuttuminen kostautuu lisääntyvän ilkivallan tai jopa väkivallan kautta. Myös kesäasukkaita huolestuttaa, sillä he eivät ole jatkuvasti paikalla turvaamassa omaisuuttaan.

Ilkivaltaillassa esiintyi useasti muutama sama nimi ja myös kyläläiset uskovat, että iso osa tehdyistä konnuuksista on pienen porukan aikaansaannoksia.

Kyläläiset ovat pyytäneet poliisin läsnäoloa ja lisää näkyvyyttä, mutta toistaiseksi saatuun ollaan tyytymättömiä. Soitosta poliisin paikalle saapumiseen voi mennä jopa 2 tuntia.

- Poliisilla on tietty määrä resursseja ja sen vuoksi tehtäviä joudutaan välillä priorisoimaan. Kaikki tehtävät, jotka hätäkeskus välittää poliisille rekisteröidään. Ilmoitusten tullessa priorisoidaan tehtäviä muun muassa vakavuuden mukaan. Monesti henkilöön kohdistuneet tapaukset menevät esimerkiksi esinevahinkojen edelle, Pennanen selittää.

Ilkivaltailtamassa puheenvuoroja jakoi Hollolan nuorisotoimen yhteisöohjaaja Tero Äijälä, jonka johdolla yritettiin paikallaolijoiden kanssa pohtia mahdollisia ratkaisuja Hämeenkosken ongelmaan. Äijälän mielestä mitään menetettyjä poikia ei ole olemassakaan, ja ongelmaa voitaisi lähestyä esimerkiksi erityisnuorisotyön kautta.

Ilkivaltaillassa pohdittiin myös nuorisotilana toimivaa koulua, kyläläisten mukaan koulu on nuorista liian kaukana ja siksi nuoret notkuvat nyt Salen nurkilla. Äijälä korosti illan aikana yhteisön merkitystä. Paikalla ollut joukko pohti yhteistuumin, josko hämeenkoskelaiset järjestöt voisivat miettiä, olisiko heillä tarjota nuorille jotain mielekästä puuhaa.

Ruska Paronen

Jaa artikkeli

Suosittelemme