Taiteellinen läpileikkaus miesten maailmaan Hollolan kirkonkylällä

Vanhassa makasiinissa Hollolan kirkolla on Asta Pulkkisen kokoama kesänäyttely Miesten maailma. Näyttelyn ideana on tarkastella miehisiä asioita miesten tekemän taiteen kautta.

- On kaikennäköisiä naisten näyttelyitä, joissa on vain naisten töitä. Ajattelin, että hetkinen, en ole koskaan nähnyt miehille kohdennettua miesten tekemää näyttelyä, Asta Pulkkinen kertoo näyttelyn idean syntymisestä.

- Katsoin Googlesta miesten harrastamia asioita. Ne olivat hyvin mielenkiintoisia. Melkein kaikki liittyi moottoriurheiluun, metsästykseen, urheiluun ja tällaiseen.

Pulkkinen halusi monipuolisesti erilaisia teoksia. Lopputuloksena näyttelystä löytyy kirjava joukko eri tekniikoita, tyylejä ja aiheita. Joukkoon mahtuu niin paikallisten kuin ulkomaalaistenkin miestaiteilijoiden aikaansaannoksia.

- Tämä antaa läpileikkauksen miesten maailmasta, kuinka rikas ja monimuotoinen se on. Täällä on herkkyyseroja. Täältä löytyy hyvin kauniita ja herkkiä teoksia, mutta täällä on hyvin groteskejakin töitä.

Surrealisteja ja puukkoja

Miesten maailman monipuoliseen valikoimaan kuuluu esimerkiksi humoristeja, surrealisteja, höyryvetureita, puukkoja, pastillitöitä ja öljyväritöitä.

Näyttelyn nuorin taiteilija on vasta 12-vuotias Lauri Valola, joka on iästään huolimatta ehtinyt saavuttamaan jo paljon näkyvyyttä.

- Tämä poika piirtää maailman karttoja. Hän on hurjan taitava. Marimekko on jo tuotteistanut hänen taidettaan.

Kutajokelaisen Hannu Jääskeläisen käsintehdyt maakuntapuukot edustavat näyttelyn käytännöllisempää puolta.

Esillä on myös Asta Pulkkisen pojan, Tuomas Pulkkisen, Neljän kympin kriisi -näyttelykokonaisuus, johon kuuluu esimerkiksi Suomen mittakaavassa hyvin harvinaisia toimivia pienoishöyryvetureita.

Taiteesta leipä

Miesten maailman lisäksi Ateljee Asta Pulkkisessa on esillä Pulkkisen omia töitään. Kahvila ja lahjapuotikin löytyvät. Omaa taidettaan Pulkkinen kuvailee naivistisen rajamailla olevaksi.

- Naivismi on sitä, että mieli liikkuu vapaasti ja kulkee omia teitään. Naivismissa maailmaa kuvataan lapsenomaisella tyylillä.

Pulkkinen on aloitellut taiteilijan taivaltaan vapaassa taidekoulussa ja Ateneumin iltalinjalla.

- Minun piti jatkaa opintoja, mutta eteen ilmaantui tämä Hollolan talo. Muutimme tänne ja rupesin vain maalaamaan. Piti keksiä, että mistä leipä hankitaan.

Valinta kannatti. Pulkkisen töitä otettiin Finnish Design Centeriin ja pian hän sai hyväksi asiakkaakseen japanilaisen Mikimoto Companyn.

- Tästä se leipä on alkanut tulla. Tämä on ihana maailma, kun saa tehdä mieleistään työtä.

Näyttely on avoinna 6.8. saakka arkisin klo 11-17 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11-16.

Höyryvetureita ja ratakiskoa

Ateljee Asta Pulkkisen yhteydessä on Tuomas Pulkkisen rakentama pienoisjunarata. Pulkkinen kertoo sillä olevan pituutta noin 30-40 metriä.

Pienoisjunarataharrastajia on Suomessa hänen mukaansa vain alle kymmenen. Pienestä asti junilla leikkinyttä Pulkkista harrastuksessa kiehtoo monipuoliset rakennusmahdollisuudet.

- Voi rakentaa vetureita, vaunuja, taloja ja välillä myös maastoa. Se riippuu hyvin paljon omista fiiliksistä mitä rakentaa.

Ateljee Asta Pulkkisen pihalla olevan ratakokonaisuuden rakentamisessa on kestänyt viisi vuotta. Valmis se ei vielä ole.

- Rata laajenee, kun kerkeän tekemään. Taloremontit ovat nyt vieneet aikaa. Periaatteessa kaikki tarpeellinen on jo ostettu valmiiksi.

”Siellä palaa liekki”

Miesten maailma -näyttelyssä on esillä Pulkkisen aitoja höyryvetureita.

- Ne on tehty messinki- ja rosteriosista. Niitä tehdään hyvin pieniä valmistemääriä, maksimissaan 80 kappaletta. Myin juuri yhden Kanadaan, joka oli valmistenumerolla 68. Se meni nopeasti kaupaksi.

Pulkkinen on hänen itsensä tietääkseen ainut suomalainen höyryveturiharrastaja. Toimivien höyrylaitteiden käyttäminen on oma taiteenlajinsa.

- Höyryvetureita ei voi jättää hetkeksikään vartioimatta. Siellä palaa liekki ja ne ovat semmoisia, että yhden höyryn lämmittämiseen menee 45 minuuttia vähintään. Kun ne on lämmitetty, se on aikamoista kyttäämistä ja hanojen säätelyä, että ne pysyvät ajokunnossa.

Junarata on toiminnassa viikonloppuisin hyvällä säällä Pulkkisen kotona ollessa ja välillä muulloinkin, jos on tiedossa, että katsojia on tulossa.

Antti Hartikainen

Jaa artikkeli

Suosittelemme