Bluesia Taarastin taivaan alla

Jarmo Poutiainen nähdään Taarastissa kahdessa eri kokoonpanossa.

Taidekeskus Taarastin piha-alue täyttyy sinisistä sävelistä, kun kautta aikain ensimmäinen Saturday Blues Taarasti -festivaali polkaistaan käyntiin lauantaina 12. elokuuta.

Uuden yksipäiväisen festivaalin takana ovat nastolalaiset Kari ”Kapu” Ruuska ja Jarmo ”Jarski” Poutiainen tukenaan Nastolan taideyhdistys ja sen puheenjohtajakaksikko Heli Makkonen ja Hannu Laine.

- Olemme Kapun kanssa jo vuosikausia haaveilleet ulkoilmabluesfestarista nimenomaan tässä paikassa, ja viime talvena Kapu sitten kysäisi, että aletaanko järjestää, ja minähän olin heti valmis, Jarmo Poutiainen kertoo.

Ainutlaatuisen Taarastin festivaalista tekee se, että koko esiintyjäkaartilla on lahtelais- tai nastolalaistaustaa. Poutiaisen ohella Pepe Ahlqvist ja Jukka Nousiainen ovat alunperin Nastolasta. Lahtelaista bluesosaamista edustavat puolestaan Lahti-bluesin grand old man Baby Boy Varhama ja Atte Härkönen, Hauki Blues Band sekä 30-vuotista taiteilijauraansa juhlistava Ismo Haavisto Jubilee Bandeineen.

- On uskomatonta, miten hieno porukka on saatu kasaan aivan pieneltä alueelta, ja vielä jäi esiintyjiä ylikin esimerkiksi nastolalaisen Oson Mikon bändi ja Elke Q Blue Moon, Poutiainen kehuu.

Poutiaisen oma bluesinnostus juontaa hänen omaan rippikoulukesäänsä ja kitaralla opeteltuun Rolling Stonesin Caroll -biisiin.

- Silloin blues sanana iski enemmänkin läpi, kun se oli aikaisemmin ollut enemmän jazziin liitetty termi. Muistan, kuinka tuossa naapurissa rippileirillä ollessani sävelsin ensimmäisen oman bluesini, Luomaniemi Bluesin, ja siitä se sitten lähti.

Nastolalaisnuoret intoilivat tuolloin pinnalle nousseesta brittibluesista ja artisteista kuten Fleetwood Mac ja John Mayall.

- Niitä sitten plagioitiin omissa bändeissä, ja vähitellen piirit laajenivat keikkojen myötä Lahteen ja sen soittajaporukoihin, Poutiainen muistelee.

Lahdessa bluesiin ja juurimusiikkiin profiloituneita paikkoja olivat tuolloin esimerkiksi Vauhtivintti ja Rautakamari. Tänä päivänä soihtua kantaa muun muassa Torven akustinen klubi, josta voi hyvinkin bongata bluesiin kallellaan olevia nuorempia esiintyjiä.

Lahden koko maankin mittakaavassa vahva bluesskene juontaa juurensa noista ajoista, ja juurimusiikin viestiä ovat edelleen vieneet eteenpäin Lahden Rytmin Ystävät ry ja Lahden Bluesmafia, joista jälkimmäisessä Poutiainenkin vaikuttaa aktiivisesti.

- Ja onhan tuota Lahden Chicago-mainettakin nostettu taas viime vuosina yhä enemmän esiin, eikä siinä ole kyse vain rikollisuudesta, vaan kyllä musiikillakin on oma osansa siinä, Poutiainen tuumaa.

Ehkäpä nastolalaisuudessa ja lahtelaisuudessa on tosiaankin ripaus aitoa chicagolaista mentaliteettia sitäkin kautta, että tänne on muuttanut paljon väkeä teollisten työpaikkojen perässä samoin kuin Chicagoon muutti aikanaan etenkin etelän mustia työpaikkojen ja paremman elämän perässä. Siellä tuon kehityksen myötä syntyi Chicago-bluestyyli.

Taarastin bluesfestarilla Jarmo Poutainen esiintyy Pepe Ahlqvistin kaverina ja Varhama, Härkönen, Poutiainen -triossa.

- Pepen kanssa soitetaan perusbluesia, sellaisia kappaleita, joita molemmilla on ollut pitkään ohjelmistossaan. Trion kattaus on sitten enemmän perinnebluesia, ainakin slidekitaran ja kontrabasson varressa nähtävä Poutiainen kuvailee.

Saturday Blues Taarasti starttaa lauantaina 12.8. kello 15 ja päättymisajaksi on merkitty kello 21. Tapahtuma sopii koko perheelle.

- Taidekeskus Taarasti on ylivoimaisesti kaunein bluesfestarimesta Suomessa. Katettu katsomo vetää 700 henkeä, ja taivasalla tilaa on rajattomasti. Jo nyt on suunniteltu, että ensi vuonna otetaan uusiksi, Poutiainen hehkuttaa.

Ville Hakala
ville.hakala@seutuneloset.fi

Jaa artikkeli

Suosittelemme