Vääksyyn tulossa kauppa ilman kassaa

Vääksyn kierrätystallin puuhanainen Kiia Laakso haluaa, että tavaroita ei turhaan heitetetä roskiin. Itselle turha tavara voi olla toiselle tarpeen ja käyttökelvoton kierrätetään mahdollisimman hyvin.

Vääksyssä avautuu pian kierrätystalli Vanha Varikko aivan Päijännetalon takana Meijeritiellä. Sinne voi viedä käyttökelpoista, itselle tarpeetonta tavaraa ja hakea tarvitsemansa, ilman että raha liikkuu kumpaankaan suuntaan. Päävastuullinen kierrätystallissa on Kiia Laakso, toimintaa pyörittämään ovat hänen kanssaan tähän mennessä lupautuneet Niina Kaijomaa, Heli Paju, Pia Smura, Veera Varjola ja Susanna Turunen.

- Kierrätystalli on aluksi avoinna keskiviikkoisin kello 14-18 ja torstaisin, jos tarve vaatii. Jos rahkeet riittävät, pidämme sitä auki myös viikonloppuisin.

Vapaaehtoiset ovat juuri saaneet avaimen tilaan. Kierrätyskeskuksen tilaa siistitään aluksi maalaamalla ja sinne tuodaan pöytiä ja hyllyjä.

- Kunnostuskin tehdään kierrätystavaroilla ja talkoovoimin, kertoo Laakso.

Laakso kertoo Asikkalan kunnan suhteutuneen kierrätyskeskusideaan hyvin, se antaa tilan kierrätystallin käyttöön ilmaiseksi.

Laaksolla on kierrätystalliin tuotavan tavaran suhteen toive, että tavara olisi oikeasti kunnollista, muuten homma käy liian työlääksi. Haettavan tavaran hän toivoo päätyvän oikeasti käyttöön, eikä omaan kirpputoripöytään.

Fyysisen tilan lisäksi Vanhalla Varikolla on Facebook-sivu nimellä Vanha Varikko kierrätystalli Vääksy. Isompien tavaroiden toivotaan liikkuvan niiden kautta suoraan antajalta saajalle. Jos isoja tavaroita aikoo tuoda kierrätyskeskukseen, kannattaa ensin kysyä vapaaehtoisilta, onko niille tilaa.

- Meillä on tarkoitus saada keskukseen myös iso ilmoitustaulu, jossa voi näiden isojen tavaroiden lisäksi olla osiot lainataan, tarvitsen apua tai autan. Kaikkien ei kannata omistaa kerran vuodessa tarvittavaa tavaraa. Tätä kautta voi harrastaa myös hyväntekeväisyyttä, auttaa vaikka ikkunanpesussa, toteaa Laakso.

Idean Laakso sai Lahdesta, jossa hänen tuttavansa piti Aarretallia omassa autotallissaan. Aarretallissa kävi esimerkiksi opiskelijoita, joille kelpasivat kodin tavarat ja äidit hakivat lapsilleen vaatteita ja leluja. Urheiluvarusteet, kirjat ja dvd:t kiertävät hyvin.

- Oikeastaan ainoa, mikä ei kierrä on vanha VHS-kasetti. Niitä ei voi tuunatakaan, kun nauha voi olla myrkyllinen.

Laakso kertoo aina kierrättäneensä kaiken mahdollisen, se on ollut hänen periaatteensa aina.

- Meillä on ostettu kotiimme uutena televisio, ei juuri muuta, katselee Laakso ympärilleen olohuoneessaan, joka voisi olla sisustuslehdessä. Kierrätystavara ei siis määritelmän mukaan näytä nuhjuiselta, vaikka monella nouseekin sellainen kuva päähän.

Laaksolla on myös ajatus antaa jotakin takaisin. Hän kertoo olevansa pitkällä sairaslomalla harvinaisten sairauksiensa takia.

- Joku otti puolestani yhteyttä Brother Christmasiin ja pääsin Helsinkiin yksityiselle lääkärille. Hoito jatkuu antioksidanttiklinikalla, ja toivon vihdoin saavani apua vaivoihini, Laakso sanoo.

Kun apua saa, sitä joskus tajuu myös antaa, lauloi Pave Maijanen jo 1980-luvulla. Laakso on samaa mieltä. Samalla hän saa itselleen mielekästä tekemistä ja tuntee olevansa hyödyksi.

Vapaaehtoisia toivotaan lisää kierrätyskeskusta pyörittämään. Mitä enemmän mukaan saadaan tekijöitä, sitä vähemmän keskus sitoo yksittäistä ihmistä.

- Jos mukaan lähtee enemmän vapaaehtoisia, voimme ehkä pitää keskusta enemmän auki. Työtä on myös tuodun tavaran lajittelussa ja paikan siivoamisessa, muistuttaa Laakso.

Sari Mustjoki

Jaa artikkeli

Suosittelemme