Lukijalta: | Asikkalan talous pullistelee veronmaksajien rahoilla

Asikkalan kuntatalous on hyvässä kunnossa – vai onko? Viime vuoden tilinpäätös osoittaa 6,2 miljoonan euron ylijäämää, kun talousarviossa tavoiteltiin vain 0,8 miljoonaa. Kunta voi siis hyvin veronmaksajilta kerätyillä varoilla, mutta rahat ovat poissa veronmaksajilta. Kunta on kerännyt kuntalaisilta liikaa veroja!

Kunnan taloushallinnolla on lukuisia selityksiä, kuinka ylijäämä on kertynyt ennakoimattomista satunnaisista tekijöistä. Yksi niistä on valtion maksama liian suuri korvaus koronapandemian aiheuttamista kustannuksista. Se on valtion velkaa, jonka valtio perii jollain tavoin takaisin tulevina vuosina.

Asikkalan kunnanhallitus on esittämässä kesäkuun valtuuston kokoukselle, että ylijäämästä 5 miljoonaa euroa suunnattaisiin Vääksyn yhteiskoulun ja paloaseman rakentamiseen.

Pidän esitystä huonosti harkittuna.

Vääksyn yhteiskoulun rakentamiseen on jo aikaisemmin kerätty verovaroja yli 4 miljoonaa euroa, joten nyt summa on jo yli 9 miljoonaa (paloasemalla on pieni osuus).

Se tarkoittaa, että koulun 30 vuotta kestävästä maksamisesta nykyiset veronmaksajat ovat jo ennakkoon maksaneet puolet. Tulevat veronmaksajat pääsevät vastaavasti vähemmällä. Se on epäoikeudenmukaista kuntatalouden hoitoa.

Asikkalan kuntatalous on hyvässä kunnossa, koska kuntalaisilta on kerätty runsaasti verorahoja, mutta kuntalaiset eivät ole saaneet rahoilleen mitään vastinetta.

Kunnan talouspolitiikkaan tarvitaan muutos. Näen kaksi päävaihtoehtoa.

1. Rahoista viisi miljoonaa euroa tulisi palauttaa takaisin veronmaksajille alentamalla vuoden 2022 veroprosentti tilapäisesti tasolle noin 16 prosenttia, mikä olisi kuntien alin, näkyvää kuntamarkkinointia ja virike monille veronmaksajille muuttaa Asikkalaan.

2. Suunnataan varatut rahat palveluihin, jotka hyödyttävät kuntalaisia. Uuden kuntalaisten olohuoneen eli monitoimikirjasto ”Asikkalan Oodin” rakentaminen kunnan liikekeskukseen loisi eloa muuten näivettyneeseen keskustaan. Suuntaamalla rahasta kymmenen prosenttia suojellun Vanhan Nuokun kunnostamiseen saisimme samalla luotua järjestöille mahtavan toimintaympäristön ja huolehtisimme Vääksyn kanava-alueen kulttuuriympäristön säilymisestä.

Viisi miljoonaa euroa on muuten jokseenkin sama summa, jonka kunta sijoittaa Hollolan Vesikansan yläkoululaisten tilojen rakentamiseen Vääksyn yhteiskoulun sisälle.

Pienentämällä koulua omien yläkoululaistemme lukumäärän mukaiseksi säästäisimme rahat omia kuntalaisiamme varten.

Hollolan lapsilla on ensi syksynä uusi koulu Kivimaalla. Heillä ei ole enää tarvetta tulla Vääksyyn eikä varsinkaan sisäilmaltaan vaaralliseksi kuvattuun nykyiseen Vääksyn yhteiskouluun.

Asikkalan kunnan kuntatalous tarvitsee siis isoa muutosta. Kykeneekö seuraava valtuusto siihen?

Yht.lis., kunnanvaltuutettu, kuntavaaliehdokas (sd.)

Asikkala