Me entiset ja nykyiset nastolalaiset olemme murheellisin mielin joutuneet todistamaan kuntaliitoksen seurauksena tapahtunutta palvelujen alasajoa nykyisessä Lahdessa. Paluumuuttajana aktivoiduin viisi vuotta sitten puolustamaan Nastolan terveysaseman vuodeosastoa ja tämän taistelun myötä lähdin myös uudelleen paikallispolitiikkaan.
Kun 1980-luvun alussa tuoreena Nastolan kunnanvaltuutettuna ja terveyslautakunnan jäsenenä kokoustimme uudehkossa terveyskeskuksessa, en olisi uskonut joutuvani nyt vuosikymmeniä myöhemmin todistamaan kaiken silloisten aikaansaannosten alasajoa.
Nastolan vuodeosastokamppailu valitettavasti hävittiin ja nyt ollaan menettämässä koko terveyskeskus, jota uudeksi sote-keskukseksi piti nimitettävän.
Lahden sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalvelujen yksityistämisen myötä Harjun terveyden ”palvelupisteeksi” muuttuneen rakennuksen tilalle ollaan syksyllä pystyttämässä parakkeja vastaanottotiloiksi.
Parakit muodostunevatkin kaiken vedätyksen monumentiksi. Ne tulevat muistuttamaan nastolalaisia heidän nykyisten päättäjiensä virheratkaisuista ehkä koko kuntaliitoksessa, mutta ainakin sote-keskusta koskevassa päätöksenteossa.
Valitettavasti kaikki Nastolan kaupunginosasta valitut valtuutetut olivat reilut kaksi vuotta sitten poistamassa Nastolan sote-keskuksen investointimäärärahat kaupungin talousarviosta ja lykkäsivät hankkeen hyvinvointiyhtymän vastuulle. Tietäen yhtymän tulehtuneen tilanteen, pidin hankkeen toteutumista sen toteuttamana epätodennäköisenä.
Ennakoin, että Mehiläisen Harjun terveys on hallinto-oikeuteen jättämämme valituksen myötä kesän jälkeen historiaa, mutta päätöksiä ja päätelmiä on kuitenkin tehtävä kulloisessakin tilanteessa.
Nastolan sote-palvelujen alasajo sopii hyvin Mehiläiselle, joka on Lapin Länsi-Pohjassa harjoittanut samaa strategiaa lakkauttamalla sopimuksen vastaisesti vastaanottopisteitä.
Se sopii myös Nastolan lakkautusta aikanaan voimallisesti ajaneen kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajan ”palveluverkkosuunnitelmaan”, sillä hänhän on todennut, että maakunnassa ei tarvita kuin yksi terveyskeskus, jonka paikka on keskussairaalassa.
Olinko siis kaukaa viisas, kun jäin Lahden kaupunginvaltuustossa yksin vastustamaan perussopimuksen muuttamista yhtymän valtuustomallista epädemokraattisempaan yhtymäkokousmalliin?
Nyt perussopimuksen muuttamista esittävillä on kuitenkin ketunhäntä kainalossa, sillä he haluava mallia, jossa yhtymäkokouksessa kutakin kuntaa edustaa vain yksi virkamies. Demokraattistako? Kaukana siitä.
Toivottavasti valtakunnallisesti valmisteltu sote-uudistus tuo pelastuksen tilanteeseen, vaikkakin siihenkin sisältyy kuntien kannalta monia ongelmia, joiden toivon olevan vielä valmistelussa ratkaistavissa.
kaupunginvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas (Asukkaiden Lahti)