Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Kaupunki tarvitsee vahvaa keskustaa

Lahden kaupunginvaltuuston valta on jakaantunut perinteisesti kahdelle suurelle puolueelle, sosiaalidemokraateille sekä kokoomukselle. Tämä selittyy Lahden historiallisella rakenteella, vahvalla teollisuushistorialla. Kaupungissa on ollut tehtaiden omistajia sekä tehdastyöläisiä.

Päätöksenteossa tämä historia on näkynyt sekä hyvässä että pahassa. Kahden suurimman ryhmän kesken vallitseva konsensus on edesauttanut monien tärkeidenkin hankkeiden edistymistä. Toisaalta etenkin kuluvalla valtuustokaudella esiin tulleet selkeät jakolinjat ovat olleet omiaan ruokkimaan myös eripuraa.

Maalaisliiton perustalle aikoinaan perustettu Keskustapuolue, sittemmin Suomen Keskusta, on historiansa alusta alkaen perustanut aatteensa ja toimintansa ääripäiden keskellä toimimiseen. Puolue on tullut toimeen niin oikeiston kuin vasemmistonkin kanssa, kulloinkin parasta konsensusta hakien. Tämä on aiheuttanut valtakunnan tasolla myös ärtymystä vuoroin kokoomuksessa, vuoroin SDP:ssä, riippuen siitä kenen kanssa keskusta on ollut esimerkiksi sillä hetkellä hallituksessa.

Lahden kaupunginvaltuustossa keskustalla on aina ollut sovittelijan rooli. Keskustan valtuutetut ovat olleet tunnettuja siitä, että he kykenevät yhteistyöhön salin molempien laitojen kanssa. Näin soisi olevan jatkossakin.

Tulevalla valtuustokaudella on tulossa päätettäväksi niin vaikeita asioita, että perinteinen suurten puolueiden sulle mulle -politiikka on tullut tiensä päähän. Armottoman leikkauslinjan ja toisaalta suhteettomien veronkorotusten välimaastoon tarvitaan järjen ääntä. Paras vaihtoehto löytyy yleensä keskeltä.

Yhtenä käytännön esimerkkinä haluaisin nostaa esiin sivistyksen palvelualueen palveluverkkosuunnitelman, ja etenkin koulujen tulevaisuuden. Kukaan muu ei puolusta lähipalveluita samalla tavalla kuin Suomen Keskusta, ja keskustan lahtelaiset ehdokkaat. Omalta osaltani voin sanoa, että esimerkiksi Nastolan alueen kouluverkkosuunnitelmat eivät saa toteutua nykyisenlaisen virkamiesten suunnitelman mukaan.

kaupunginvaltuutettu, kuntavaaliehdokas (kesk.)

Lahti