Lukijalta: Ei helmiä sioille, silta purettiin asukkaita kuulematta

Reino Kosonen

Ei helmiä sioille -sanonta pitänee paikkansa, kun nähtiin, mitä tapahtui kevyen liikenteen sillalle Hollolassa. Ilman mitään informointia alueen asukkaille, Kartanon omakotiyhdistykselle tai Hollolan ympäristöyhdistykselle purettiin kaunis kaarisilta ja rakennettiin tilalle ruma rumpusilta.

Alue, missä silta oli kevyen liikenteen väylällä, syntyi vahingossa yli 30 vuotta sitten. Kunta oli palstoittanut Viljatien, Ojatien ja Palstatien omakotialueen taakse palstaviljelmän mutta ei ollutkaan suuressa viisaudessaan suunnitellut minkäänlaista tietä sinne.

Lopulta tie tehtiin talven aikana, ilmoittamatta mitään asukkaille, halki asuntoalueen ja ohi Viljatie 11 tontin palstaviljelmälle päin. Kysyinkin kunnasta, kun tietä rakennettiin, mikä tie siitä on tulossa. En saanut selvää vastausta.

Kirjoitin kotona asiasta sen, minkä asiasta osasin. Illalla kiersin alueen talot ja pyysin nimen alle, jos on samaa mieltä asiasta, että liikenne ja parkkipaikka häiritsevät asukkaita. Sain melkein kaikilta nimet alle, ja seuraavana päivänä vein sen kuntaan.

Vähään aikaan ei tapahtunut mitään, paitsi että palstaviljelijät painoivat päälle. Ajoivat väkisin autoillaan tielle, ja esittelivät kunnan käsin piirrettyjen ajo-ohjeiden kopioitaan, haistattelivat ja uhkailivat. Viimein poliisit laitattivat porsaat tien päähän, ja ajaminen loppui.

En muista, kuluiko aikaa viikko tai kaksi, kun tuli kutsu asukkaille kunnan tiedotus- ja keskustelutilaisuuteen. Siellä pyydettiin jopa anteeksi virhettä, luvattiin suunnitella koko palstaviljelmän ja omakotialueen välinen alue. Mielipiteitäkin sai asiasta asukkaat antaa.

Suunnitelma toteutettiinkin ja alueesta tuli ainakin kaikkien asukkaiden mieleinen. Etenkin kevyen liikenteen väylä Sarkatieltä nykyiselle Kirmolanraitille ja puron ylittävä kaunis puinen kaarisilta olivat onnistuneita. Pyöräilijät ja jalankulkijat käyttivät sitä lähes alusta lähtien vilkkaasti. Parkkipaikkakin palstaviljelijöille näytti riittävän kokonsa puolesta.

Ihmiset ovat kulkeneet lapsineen ja koirineen kevyen liikenteen väylää pyörällä ja jalan kesät ja talvet 30 vuoden ajan.

Mutta tämä kevät toi yllättäen edellä mainitun ikävän ja jopa joitakin ihmisiä järkyttävänkin muutoksen. Se hyvä, mikä saatiin silloin, tuhottiin nyt muutamassa päivässä.

Näyttää siltä, että muutaman ihmisen takia, joiden piti päästä autolla palstaviljelmänsä viereen, purettiin kaarisilta ja tehtiin tilalle rumpusilta. Nämä autoilijat olivat todistetusti aiheuttaneet häiriöitä Kirmolanraitilla, joka oli vain jalankulkijoille ja pyöräilijöille edellisinä kesinä.

Vuodet ovat vierineet ja verot maksettu kunnalle aina säntillisesti. Tuntuu vain pahalta nuorten alueen asukkaiden, ja muidenkin puolesta, jotka ymmärtävät ympäristön ja luonnon kauneuden ja ovat järkyttyneitä tapahtuneesta.

Historia toistaa itseään, sanotaan. Ja Hollolan kunta se vain porskuttaa, jatkaa kyseenalaista toimintaansa rehellisten ihmisten kustannuksella.

Kuin viimeisenä naulana toisen luokan kuntalaisen arkkuun, kunta avasi tien, ei laittanut liikennemerkkejä tielle. Ei ollut liikennemerkeistä pulaa, kieltomerkki moottorikäyttöisille ajoneuvoille oli valmiina kaarisillan päässä. Olkaa hyvä baana on vapaa, näyttäkää sille, käännelkää autojanne sen talon takana mielin määrin, pysäköikää mahdollisimman häiritsevästi. Ajelkaa vaikka huviksenne edestakaisin.

Ei kaik o viel mänt, satakiel rupes laulamaa aamul.

A mie ko en Hollola kuntaa päi kumartelekkaa.

Kommentoi