Lukijalta: Kuolinisku Pyhäntaan ja Mäkelän kylille

Lasse Pakkanen

Lasten ja nuorten kasvun vastuualueen palveluverkkosuunnitelma 2021 esittää Ahtialan koulun Kivijärven toimipisteen lakkauttamista 1.8.2022 alkaen. Palveluverkkosuunnitelmaa on viety hyvin salaisesti julkisuudelta pimennossa rivakasti eteenpäin koronapandemian varjossa, jolloin muutenkin on vaikea ihmisten kohdata ja keskustella laajemmin asioista.

Päätös Kivijärven koulun lakkauttamisesta aiotaan tehdä jo kuluvan vuoden 2021 touko- tai kesäkuun sivistyslautakunnan kokouksessa.

Mitkä ovat perusteet ja syyt Kivijärven koulun lakkauttamiselle? Kivijärven yli satavuotias koulu on todettu palveluverkkoselvityksessä teknisesti tyydyttäväksi, joten koulu on edelleen terve ja turvallinen ympäristö oppilaille ja koulun henkilökunnalle.

Vaikka Kivijärven koulu on Lahden kaupungin pienin, koulussa on tällä hetkellä noin 50 oppilasta, ja koulun opetustiloihin on mahdollista sijoittaa yhteensä lähes100 oppilasta, jos niin halutaan. Matka Lahdesta Pyhäntaan ja Mäkelän kyliin on noin 15 kilometriä, ja se on sama molempiin suuntiin!

Saman aikaisesti Kivijärven koulun lakkautuksen yhteydessä ollaan jatkamassa Myllypohjan ja Kunnaksen koulujen väistötilojen vuokraamista vuodesta 2025 eteenpäin aina vuoteen 2030, jolloin Myllypohjan monitoimitalon tulisi olla valmis. Lisäksi parakkeja on vuokrattava lisää, jotta oppilaat mahtuvat kyseisten koulujen väistötiloihin. Miksi näin?

Eikö kannattaisi siirtää nuo oppilaat jo valmiisiin terveisiin ja turvallisiin tiloihin Kivijärven koululle. Oppilaiden kuljetuskustannukset Kivijärven kouluun Kunnaksen ja Myllypohjan koulujen väistötiloista on minimaaliset verrattuna väistötilojen vuokriin ja toiseksi oppilaitahan kuljetetaan jo nyt joka tapauksessa molemmissa vaihtoehdoissa.

Mitä säästöjä Lahden kaupunki aikoo saada tyhjilleen jäävästä Kivijärven koulusta, jota sen on joka tapauksesta ylläpidettävä ja huollettava, koska Luoteis-Nastolan kyläyhdistyksen omistama kyläntalo/liikuntahalli on rakenteellisesti kiinteästi yhteydessä Kivijärven kouluun, jota Kivijärven koulu käyttää vuokrasopimuksen mukaisesti opetukseen ja liikuntaan päivittäin. Koulun myynti ei näin ollen mielestäni tule kyseeseen.

Mitkä ovat sitten pedagogiset ja sosiaaliset vaikutukset, jos oppilaat hajasijoitetaan Ahtialan ja Kivimaan isoihin kouluihin? Todennäköisesti oppilaiden kaverisuhteet hajoavat ao. sijoitusten myötä, ja on mahdollista että oppilaita joudutaan sijoittamaan eri luokkiin kyseisissä kouluissa luokkakokojen säilyttämiseksi kohtuullisen kokoisina.

Tutkimusten mukaan pieni koulu ja pienet oppimisluokat ovat oppilaille mukavia ja viihtyisiä oppimisympäristöjä. Erityisesti kaverisuhteet ovat tiiviitä kaikkien kesken ja kaikki ovat kavereita keskenään lisäksi sosiaaliset suhteet kehittyvät vahvoiksi. Koulukiusaamista esiintyy pienissä kouluissa myös harvemmin.

Kehotan Pyhäntaan ja Mäkelän kylän asukkaita aktivoitumaan ja ottamaan kantaa asian kulkuun pikaisesti, jotta voimme säilyttää Kivijärven koulun pitkälle tulevaisuuteen!

kuntavaaliehdokas (kesk.)

Lahti

Kommentoi