Lukijalta: | Pidot eivät parane, kun väki vanhenee

Asikkala on luonnonkaunis mökkikunta. Täällä ladataan vahvasti panoksia kesäajalle ja pyritään järjestämään paljon erilaista ohjelmaa ihmisten iloksi.

Tulevana kesänä täällä juhlitaan 150-vuotiasta Vääksyn kanavaa ja luvassa on paljon erilaista ohjelmaa, varsinkin kanavajuhlaviikon aikana 5.–11.7., jos korona suo.

Olen saanut kunnian järjestellä tulevaa juhlaviikkoamme, ja se on ollut hyvin antoisaa. Ihmiset ovat innoissaan koronarajoitusten asteittaisesta purkamisesta.

Nälkä kohdata ihmisiä ja kokea yhteisöllisyyttä on kasvanut – mutta – nyt on tullut selvästi osoitetuksi, että yhdistysten toimijat ovat ikääntymässä, ja nykyajan sykkeessä ei uutta sukupolvea ole tulossa tilalle.

Tapahtumien järjestäminen on tulossa murrokseen, joka vääjäämättä johtaa siihen, että niitä ei jatkossa pystytä järjestämään ilman ulkopuolista tukea. Vähältä piti -tilanteita on jo nyt, ja tilanne tulee pahenemaan vuosi vuodelta.

Tämä ei varmasti ole vain Asikkalan ongelma. Suuret ikäluokat ovat toimineet aktiviteettien järjestäjinä, ja heidän asteittainen poistumisensa riveistä jättää jälkeensä ammottavan aukon. Talkoohenki ei ole yhtä vahvaa nuorempien polvien keskuudessa.

Suuret ikäluokat ovat toimineet aktiviteettien järjestäjinä, ja heidän asteittainen poistumisensa riveistä jättää jälkeensä ammottavan aukon.

Miten tähän asiaan voitaisiin reagoida riittävän nopeasti, että ei ehdi tulla tyhjiötä ohjelmarintamalla?

1) Ulkopuolinen ohjelmatoimisto järjestäjäksi. 2) Kunta resursoi kesä-ajoiksi väkeä yhdistysten ja muiden toimijoiden avuksi. 3) Kunta ottaa järjestämisvastuun suurista tapahtumista ja tukee pienempiä riittävästi tapahtuma-avustuksin. 3) Kootaan ns. tapahtumareservi vapaaehtoisista, joita sitten kutsutaan toimijoiksi erilaisiin, kullekin sopiviin tehtäviin. 4) Muu, mikä?

Edellä mainitut keinot ovat kaikki mahdollisia, mutta mikään niistä ei toteudu ilman rahallista panostusta. Tässä on selkeästi arvokeskustelun paikka; kuinka paljon ollaan tulevalla vaalikaudella ojentamassa auttavaa kättä yhdistyksille ja millä tavalla.

On valtavan tärkeää, että meidän ihanat ja persoonalliset sesonkitapahtumamme voivat edelleen toteutua niin Vääksyssä, kuin kylilläkin.

Kunnanvaltuutettu, ­kuntavaaliehdokas (koku.)

Asikkala