Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Yhdistyssopimuksen henki koetuksella

Entisen Nastolan kunnan, nykyisen kaupunginosan, alueen tulevaisuus on pohdituttanut asukkaitaan viime päivinä. Valmistelussa oleva palveluverkkoselvitys kohtelisi kovalla kädellä pieniä kouluja. Vaaravyöhykkeessä ovat Villähteen koulu, Erstan koulu ja Kirkonkylän koulu unohtamatta Kivijärven koulua.

Tilanteen tekee monimutkaiseksi Nastolan ja Lahden kuntaliitossopimuksessa sovitut toimenpiteet esimerkiksi Villähteen koulun osalta. Yhdistymissopimuksessa mainittiin ao. koulun peruskorjaus ja laajennus vuosina 2015–2018.

Oikeudellisesti tilanne on mielenkiintoinen. Kuntaliitossopimus sitoo, tässä tapauksessa uutta Lahden kaupunkia, de jure enintään kolmen vuoden ajan (kuntarakennelaki 9§). Täten sitovuutta ei ole ollut enää kahteen vuoteen.

Toisaalta jokaisella koululaisella on oikeus laadukkaaseen perusopetukseen ja turvalliseen koulumatkaan. Lisäksi kunnan velvollisuutena on, kuntalain 1§:n mukaisesti, edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa.

Lain kirjaimen lisäksi on pohdittava sen henkeä. Onko kaupungilla oikeus ja onko oikein perääntyä pykälien taakse väistäen näin vastuuta alueen asukkaista (tässä tapauksessa lapsista ja lapsiperheistä)? Oikeudellisesti yhdistyssopimus ei sido uutta Lahden kaupunkia, mutta sen hengen kannalta sillä on näkemykseni ja em. kuntalain mukaan vastuunsa entisen Nastolan kunnan alueen asukkaista.

On vaikeata pysyä puolueettomana palveluverkkoasian suhteen. Nastolassa syntyneenä, kasvaneena ja täällä yhä asuvana, ja Kirkonkylän koulua käyneenä haluaa alueelleen ainoastaan parasta. On vaikea kohdata (kunta)talouden realiteetit.

Jokaisella koululaisella on oikeus laadukkaaseen perusopetukseen ja turvalliseen koulumatkaan.

Palveluverkkokysymystä on tarkasteltava tunteen lisäksi myös järjellä. Kaikkea hyvää ei voi luvata kaikille.

Kaupunginjohtaja ­ Pekka Timonen totesi talousarviokirjan alkusanoissa, että ”– –talouden vastuullinen hoito edellyttää rohkeaa valintojen tekemistä, menojen hillintää ja vaikeitakin ratkaisuja”.

Olisi mielenkiintoista tietää, mitä nykyiset, ehdolla olevat valtuutetut, ajattelivat tuolloin Timosen sanoista. Hehän olivat mukana hyväksymässä tulo- ja menoarviota vuosille 2021–2023.

Keskustelussa on sivistystoimen lisäksi pidettävä myös sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuus. Ennen sote-uudistusta kunnalla on vastuunsa laadukkaista ja tasapuolisista sote-palveluista.

Olen kuullut huhuja Nastolan terveysaseman lakkauttamisesta. Uuteen monitoimitaloon sijoitettaisiin jonkinsorttinen terveyspiste. Täytyykö tässä pitää alkaa etsiä katkaisijaa, kun alueemme kaikki palvelut ovat liipaisimella?

kunnallistieteilijä (HTK), kuntavaaliehdokas (vihr.)

Lahen Nastola