Lukijalta: Kaikki toiveet voidaan toteuttaa

Juri Nieminen

Asikkalan talous on hyvässä kunnossa. Kun poistetaan koronavaltionosuudet ja verotulojen maksatuksen rytmihäiriö, tilinpäätös 2020 on silti reilusti ylijäämäinen. Miksi Asikkalasta puuttuu edelleen esimerkiksi uintimahdollisuus, monitoimihalli, ja miksi vuodeosasto vietiin pois?

Alemmalla veroasteella voidaan tarjota nykyiset palvelut ja lisäksi toteuttaa kuntalaisten toiveita uusista. Tämä edellyttää, että palvelut tuotetaan tehokkaasti ja edullisimmalla mahdollisella tavalla. Lisäksi valtuuston enemmistön pitäisi kannattaa tällaista linjaa, palvelujen Lahteen siirtämisen ja tuottavuuden heikentymisen hyväksymisen sijaan.

Asikkalan tuottavuus parantui vuosina 2005–2016 noin 10 prosenttia, eikä se ollut lähellekään maksimisuoritus. Tämä tehtiin puolustamalla samalla lähipalveluita sekä rakentamalla uusi koulu ja päiväkoteja. Toisella sote-ratkaisulla olisi lisäksi säästetty 2 miljoonaa euroa vuodessa ja säilytetty nyt menetetyt palvelut.

Rahat riittävät ”kaikkeen” jo 8 prosenttia koko maan keskiarvoa paremmalla tuottavuudella. Tämä tavoite on saavutettu vuodesta 2015 asti. Tuottavuuden parantaminen ei tarkoita kuntalaisten saaman palvelun laadun heikentämistä vaan tehokasta verovarojen käyttöä. Sen jälkeen vapaa taloudellinen liikkumavara voidaan käyttää uusiin palveluihin ja pieneen veronalennukseen. Mikä estää?

Rohkea ehdotus; kerätään lista kaikesta Asikkalasta puuttuvasta, ja kuntalaiset saavat ilmoittaa, mihin niistä he haluavat 1 000 euroa per henkilö osoittaa. Silloin veroeurot kohdistuvat niihin asioihin, joita kuntalaiset itse pitävät tärkeänä, ilman poliittista peliä.

Yrittäjä, kuntavaaliehdokas (koku.), Asikkala

Kommentoi