Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Luottamuksensuoja kuntavaalien keskiössä

Lahden kaupungin sivistystoimiala järjesti asukasillat palveluverkkoselvityksestä tiedottaakseen tulevista muutoksista. Asukasilloissa meillä kuntalaisilla oli mahdollisuus tulla kuulluksi koulu- ja nuorisotilaratkaisujen eri vaihtoehdoista.

Itäisen Lahden eli tutummin Nastolan alueen kouluverkkoselvitys keräsi hyvän osallistujamäärän, mutta keskustelu virkamiesten tekemälle valmistelulle jäi lyhyeksi. Asia haluttiin kiirehtiä, eikä perusteluihin päästy käsiksi.

Huomattavaa oli, että opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen esitteli vain kaksi vaihtoehtoa Nastolan ­alueelle. Molemmissa vaihtoehdoissa joko Villähteen tai Erstan koulu lakkautetaan.

Perusteluiksi oli otettu oletettu väestöennuste, jonka mukaan lapsia ei riittäisi kahteen alakouluun Villähteen kaupunginosassa 2025 jälkeen. Pohtimatta oli jäänyt, haluam­meko säilyttää kaksi alakoulua vai emme riittävän pienissä ryhmäkoissa.

Lahti otti Nastolan alueen kuntaliitossopimuksella hallintaan 2016 alussa. Sai siitä nauhataajaman kouluineen. Ssopimuksessa sovittiin Villähteen koulun laajennuksesta sekä perus­korjauksesta. Laajennus valmistui 2018 ja täyttää laajasti nykyisen koulu­maailman tarpeet.

Korjausten ja laajennuksen toisen osan piti rakentua heti perään. Henkilöstö sai kuitenkin väistökontit pihaan, ja asia yritettiin haudata kouluverkon tarkasteluun 2020-luvulla. Rahaa siis käytettiin vajaa 5 miljoonaa euroa, mutta koulun lakkauttamista jo suunnitellaan.

Kuntaliitossopimuksessa sovittiin Villähteen koulun laajennuksesta sekä peruskorjauksesta.

Kuntalaisen näkökulmasta esitetyt arvioinnit ja vaihtoehdot olivat ilman mitään perusteluita. Ensinnäkin liitos­sopimuksessa sovitun, jo aloitetun Villähteen koulun rakennustyön loppuunsaattamista ei huomioitu. Pääkaupunkiseudulta tulleet ovat rakentaneet kalliit kiinteistöt Taivaanrannan ­alueelle lupauksena lähikoulusta. Seuraavaksi kaavoitetaan Turpeensalmen alue, ja heille tarjottaisiin sivistys­toimen mallissa Erstalta ”lähikoulua”.

Tämä selvitys vaihtoehtoineen horjuttaa vakavasti Lahden kaupungin hallinnon antamaa luottamuksensuojaa suhteessa kuntalaisiin, meihin, ketkä maksavat kunnallisverot ja antavat äänensä vaaleissa.

Petteri Hyttinen

Villähde