Lukijalta: Neuvolapalvelut kattavammaksi

Neuvola on ollut arjessamme läsnä tiukasti pian neljä vuotta. Olen saanut huomata, kuinka upea ja tärkeä tuo palvelu on. Kuitenkin myös hyvin toimivia toiminta­malleja voidaan kehittää entisestään ja uudistaa vastaamaan nykypäivän tarpeita. Neuvolakohtaa lähes kaikki odottavat vanhemmat ja pienet lapset, ja neuvolan vaikuttus perheisiin on näin ollen todella suuri.

Meidän perheemme kokemuksen mukaan neuvolatoiminta keskittyy lähes ainoastaan odottavaan vanhempaan, sekä odotettavaan ja myöhemmin syntyneeseen vauvaan. Oma puolisoni on ollut mukana neuvolassa lähes joka kerta, mutta erityisesti esikoisemme kohdalla häntä ei kohdattu juuri ollenkaan.

Toista lasta odottaessani luin, että Vaasassa on toiminnassa isäneuvola. Toivoisin, että myös Lahti ottaisi askeleen eteenpäin ja huomioisi ja tunnustaisi myös ei-odottavan vanhemman tarpeet paremmin uudessa elämäntilanteessa. Ehdotan, että Lahti tarjoaisi puolisoille 1–2 käyntiä neuvolassa.

Ensimmäinen käynti voisi keskittyä terveystarkastukseen ja ajatuksiin tulevaan elämänmuutokseen liit­tyen ja puolison raskauteen ja lähestyvään synnytykseen liittyen. Toisella kerralla voisi olla mahdollisuus purkaa ei-synnyttäneen vanhemman kokemus synnytyksestä sekä keskustella osallistumisesta pikkuvauva-arkeen ja perhe­vapaiden käyttämisestä.

Toinen kehitysajatukseni koskee neuvolan palveluaikoja, jotka sijoittuvat tällä hetkellä ainakin omalla alueellani pelkästään virka-ajalle. Pitäisin tärkeänä, että Lahdessa neuvolakäyntejä järjestettäisiin, edes jonkin verran, myös iltapäivisin ja iltaisin. Tämä helpottaisi päivätyötä tekevien ja esimerkiksi päätöimisesti opiskelevien vanhempien pääsyä neuvolaan.

Erityisesti alkuraskaudessa monet eivät halua vielä puhua raskaudesta julkisesti, ja näissä tapauksissa odottavat vanhemmat voivat joutua kiusallisiin tilanteisiin työpaikalla, kun poissaolo sijoittuu keskelle työpäivää.

Pitäisin tärkeänä, että Lahdessa neuvolakäyntejä järjestettäisiin, edes jonkin verran, myös iltapäivisin ja iltaisin.

Pidetään huolta nykyisestä järjestelmästämme, mutta kehitetään sitä rohkeasti eteenpäin.

Roosa Rusanen

Kuntavaaliehdokas (sd.)

Lahti

Kommentoi