Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Koronakesäkuussa käydään vaalitaisto

Vaalikausi 2017–2021 on kohta päätöksessä. Valtuustokausi on aina pätkätyö, ja vaalit antavat oikeuden seuraaviin tehtäviin äänestyksen tuloksen myötä. Uusi valtuusto aloittaa työnsä 1.8.2021, ja sen kokouksen avaa iältään vanhin valtuutettu.

Kuluvan valtuustokauden aikana jouduimme tekemään sopeuttamisohjelman talouden tasapainottamisen vuoksi. Korotimme kunnallisveroa ja lomautimme kaupungin henkilöstöä. Raskaita päätöksiä.

Raskaita päätöksiä joutuvat tekemään myös valtuutetut kaudella 2021–2025. Käyttötalouden hoidossa tulojen tulee kattaa menot. Velkaa on otettu investointeihin ja velkamäärä on kasvamassa entisestään, kun rakennushankkeet etenevät.

Ennalta arvaamattoman meille viime vuonna teki korona. Koronan vaikutukset jatkuvat vielä pitkään. Rokotukset edistyvät hyvin. Rokotus on kaksiosainen, ja siitä syystä maski, käsi­hygienia, turvavälit ja kokoontumisrajoitukset ovat paras suoja immuniteetin hitaalle kehittymiselle.

Koronan vuoksi valtio on velkaantunut entisestään. Valtion vakaa talous on paras turva kunnille järjestää palvelut asukkaiden tarpeisiin. Toivon valtiontalouden tasapainoon saattamista hyvin nopeasti sellaisilla toimilla, joilla kuntia ei ajeta taloudelliseen ahdinkoon.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukset näyttävät toteutuvan, ja vuonna 2023 järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueelle. Tällä hetkellä työryhmissä maakunnallisissa pöydissä on virkansa puolesta kaupungin­johtaja Osmo Pieski ja hyvinvointipäällikkö Kristiina Hämäläinen.

Koronan vuoksi valtio on velkaantunut entisestään.

Itse olen valtuuston puheenjohtajana saanut edustaa Orimattilaa poliittisessa seurantaryhmässä ja puheenjohtajafoorumissa. Olen ollut tyytyväinen viranhaltijoidemme vahvaan sitoutumiseen Orimattilan äänen kuulluksi tulemiseen.

Sosiaalisten kanssakäymisten vähäisyys terveyden- ja elämän suojelemiseksi on ollut raskasta. Vuorovaikutus on ravintoa ihmisen mielelle. Nyt ollaan kuin aliravittuja sukulaisten ja ystävien tapaamisten vähäisyyden suhteen. Pidetään toinen toisistamme huolta ja annetaan hyvän kiertää.

Riitta Lonka

Orimattilan kaupunginvaltuuston pj (kesk.)