Lukijalta: | Quo vadis Hollola?

Hollola on Päijät-Hämeen toiseksi suurin kunta, jossa on nuorin ja koulutetuin väestö. Kunnan talous on kunnossa, mutta kuitenkin viimeisen viiden vuoden aikana väestö on vähentynyt noin 150 henkilöllä vuodessa. Miksi?

Vuosikymmeniä kestänyt muuttovoitto on päättynyt ja vanhat vetovoimatekijät eivät enää toimi. Jos kunta olisi yritys, niin yhtiökokous erottaisi niin virkamies- kuin poliittisenkin johdon oikeutetusti.

Mikä on Hollolan ongelma? Miksei kunta ole enää houkutteleva? Onko Hollolassa tehty huonoja päätöksiä? Halutaanko kuntaa kehittää vai eikö haluta? Seuraava valtuustokausi on tärkeä.

Yksi ongelma on kunnan hallintosääntö, joka sallii virkamiesjohdolle paljon esittely- ja päätösvaltaa. Ongelmaa ei olisi, jos virkamiesjohto asuisi kunnassa ja sitoutuisi työhönsä, mutta jos he ovatkin hallintobyrokraatteja? Uuden kunnanvaltuuston on otettava valtansa, joka sillä, että hallintosääntö uudistetaan.

Pääongelma on hallintobyrokratia. Korkein virkamiesjohto on ollut töissä 18 vuotta, jolloin innovatiivisuus on loppuun kulunut. On muodostunut toimintakulttuuri, joka on jämähtänyt, epäsosiaalinen, ja keskustelut käydään sähköpostien välityksellä.

Kuntaa johdetaan takaapäin, eikä yksikään virkamies ole joutunut 18 vuoden aikana virheistään virkavastuuseen. Hallintobyrokratia tukeutuu valmisteluissaan tilastoihin ja Perlacon oy:n painelaskelmiin. Hallittua riskinottoa ei esitetä.

Miten Hollolan hallintobyrokratiaa saisi muutettua? Urakierron avulla. Johtavien virkamiesten kausi voisi olla seitsemän vuotta. Uudelleen valinta olisi mahdollinen, mikäli niin halutaan.

Poliittiset päättäjät vaihtuvatkin kuntavaaleissa. Toivon kuntalaisten äänestävän positiivisia ehdokkaita, jotka osaavat kyseenalaistaa rakentavasti virkamiesten esityksiä.

Hallintosääntö on uudistettava, virkamiehille esittelyvalta ja valtuutetuille päätösvalta. On uskottava omaan kuntaan ja sen tulevaisuuteen.

Matti Siirola

kunnanvaltuutettu ja tarkastuslautakunnan pj (kesk.)

En ole kuntavaaliehdokas