Lukijalta: Pukkila itsenäisenä – talous kuntoon

Kunnan itsenäisyys ei ole itsestäänselvyys. Kunnan talouden hoidossa tarvitaan tarkkuutta. Jos emme pidä taloutta kurissa, ajaudumme kriisikunnaksi, jolloin meillä on vaihtoehdot vähissä pitää Pukkila itsenäisenä kuntana. Kun on itsenäinen kunta, todennäköisesti myös palveluista on helpompi pitää kiinni.

Olen rakennusalan yrittäjä ja myös entinen maanviljelijä. Nykyään olen eläkkeellä, mutta jatkan edelleen samoja hommia vähän verkkaisempaan tahtiin. Yrittäjänä olen rakentanut Pukkilaankin yli 80 omistus- ja vuokra-asuntoa yksin ja yhtiökumppanin kanssa, sekä lisäksi halleja ja muita liikerakennuksia. Kuntapäättäjänä haluan huolehtia siitä, että Pukkilaan rakennetaan myös jatkossa ja, että tänne muuttaa uusia asukkaita sekä yrityksiä.

Sote-palveluissa pidän erittäin tärkeänä, että tulevaisuudessakin on palvelut Päijät-Sotessa, sillä siellähän on nykyään lähes kaikki erikoissairaanhoidon palvelut. Lisäksi se on meille pukkilalaisille tuttu ja hoitoon pääsee suhteellisen nopeasti, jopa samana päivänä Akuutin kautta. Tätä sote-asiaa tulen aina ajamaan, jotta pysyttäisiin Päijät-Sotessa.

Meillä on maan parhaimmistoa olevat tilat vanhuksille, nuorille ja lapsille. Näitä palveluita on turha luetella, helpompi olisi luetella, mitä meillä ei ole tämänkokoisessa kunnassa.

Mutta varsinkin vanhusten hoidossa on epäkohtia, joita en voi hyväksyä hyvinvoivan Pukkilan nimissä. Vaikka on ollut koko ikänsä pukkilalainen, maksanut veronsa Pukkilaan, käyttänyt kunnan palveluita ja tehnyt vapaaehtoistyötä kunnan hyväksi eikä siltikään pääsen oman kunnan Hyvinvointikeskus Onniin. Mielestäni se on erittäin suuri häpeä kunnan imagolle.

Tämä asia pitää ottaa vakavasti tulevalla valtuustokaudella ja vaatia tekemään muutos tähän asiaan mahdollisemman nopeasti. Kyllä kunnalla pitää olla oikeus osoittaa minne omat kuntalaiset sijoitetaan oman tahdon lisäksi. Johan Onni Nurmen testamenttikin velvoittaa ensisijaisesti pitämään huolta Pukkilan kunnan vanhuksista/ikäihmisistä!

Meillä on maan parhaimmistoa olevat tilat vanhuksille, nuorille ja lapsille.

Ei voi olla mikään mahdottomuus siirtää laitospaikasta toiseen, että saadaan ihmisille mieluisa paikka. Säästyisi paljon omaisten ja ystävien aikaa ja olisi helpompi käydä useammin katsomassa omaisiaan.

Kunnassa on ollut aikaisemminkin puhetta senioritalon rakentamisesta, joka helpottaisi vanhusten asumista omassa kunnassa. Se ei ole oikein saanut sitoutumista kaikilta luottamushenkilöiltä, mutta tiedän, että tälle hankkeelle on kannatusta. Vuosia sitten rakentamiseen oli aika hyvät mahdollisuudet, kun oli myynnissä juuri tähän tarkoitukseen sopiva tonttikin.

Itse olin erittäin innostunut tällaisesta tilanteesta rakentajana. Tein silloin jo hahmotelman 6–10 asumisyksikön rakennuksesta, joka olisi ollut keskeisellä paikalla aivan Onnin läheisyydessä. Tein jo suunnitelman kuinka olisin toteuttanut sen muodon, jossa kaikilla asukkailla olisi yhtäläinen näkymä kunnan keskusaukealle. Moni vanhus haluaisi seurata, mitä kylällä tapahtuu.

Asumisyksikkö olisi vieläkin mahdollista toteuttaa, jos löytyisi yksimielisyyttä sen tärkeydestä ja toteutuksesta. Asiahan ei ole vieläkään pois suljettu, nyt kun saadaan uusi valtuusto, jossa voi olla uutta tahtotilaa tämän asian suhteen.

Nuorille teini-ikäisille haluaisin harrastustoimintaa iltaisin, vaikka mopo-, pyörä- ja skeittitoimintaa, josta kunta ottaisi ohjausvastuun tai sitten joku kolmas sektori. Sillä nuoret tarvitsee toimintaa iltaisin.

Matti Pirhonen

Kuntavaaliehdokas (sit. kesk.)

Pukkila

Kommentoi