Lukijalta: | Hankala, hirveä, vaalikone!

Vaalikoneeksi sanotaan kuntavaaleissa ehdokkaille esitettyjä kysymysluetteloita. Niitä lähettävät tiedotusvälineet ja edunvalvontajärjestöt. Yhteiskunnassa vallitsevia suuntauksia niillä voidaan tutkia, koska ehdokkailla on ainakin henkinen velvoite vastata. Vaalikoneen merkitys on tänä keväänä tavallista suurempi, kun perinteiset, ehdokkaiden esittäytymiset julkisuudessa jäävät vähiin. Kaikenlaisiin muihin kyselyihin ihmiset herkästi laittavat vastaukseksi ”emmä tiiä” tai äänestävät tyhjää, jotta ei tarvitse rasittua miettimisestä. Vastikään vastasin opetusalan ammattijärjestön kaavakkeeseen, jossa mielipidepampula oli tykkää–ei tykkää-asteikon keskellä, mutta sitä oli pakko johonkin siirtää, jotta kysymykseen sai annetuksi oman vastauksen.

Mutta saadaanko vaalikonekyselyillä esille aitoja kannanottoja? Tuskinpa vaan.

Vastaajalla on suuri houkutus tehdä kaikkia miellyttävä vaikutus, ja hän esittää kannattavansa mitä tahansa hyvältä kuulostavaa. Silloin vastauksia analysoitaessa rehellinen ehdokas kärsii tappion. Ehkä vaalikoneelle juksaaminen on tavallaan harjoitusta luottamushenkilön tulevaa roolia varten?

Politiikassa nimittäin ykköstehtävä luottamushenkilöllä on yrittää päästä selville mikä on totta. Noin ja niin sanotaan asioiden olevan, mutta miten ne todella ovat? Mieleen tulee 1980-luvulta Hämeenkoskella rakennus, joka oli ”läpimätä mörskä, joka tarvitsi vain dynamiittia alle”. Pikapuoliin, ilman kunnostustöitä sama rakennus oli ”hyväkuntoinen ja terve”. Ihme oli tapahtunut, ja paikallaan se talo seisoo edelleen. Vain suunnitelmat muuttuivat.

Vaalikoneeseen laitetut vastaukset tarjoaisivat arvokasta tietoa, mikäli poliitikko joutuisi sanomisistaan vastuuseen. Ei huolta. Suomessa poliitikko voi luvata vaikka miljoonan jokaiselle kunnan asukkaalle. Kun vaalien jälkeen asukkaat penäävät miljoonaansa, poliitikko vastaa: ”Sori vaan, kyllähän minä, mutta noi toiset ei suostu. Mutta seuraavalla kaudella saatte kaksi miljoonaa.”

Vaalikoneessa sanat ovat sanoja, jotka haihtuvat kevään tuuliin. Poliitikko harvoin joutuu vastaamaan edes tekemisistään, vaikka hän aiheuttaisi suuren taloudellisen vahingon.

Poliitikolle tietty omavastuu ei olisi hassumpi? Tulisi harkituksi mihin kankkulan kaivoon yhteisiä rahoja heittelee. Lahdessa ihan just riemuitaan, kun valtio ottaa 15 miljoonaa velkaa lisää ja Lahti toisen mokoman.

Meidän demokraattinen järjestelmämme on paras. Se säilyy vain äänioikeutta käyttämällä. Vakavasti sanottuna, vapaaseen maahamme on tunkeutunut pyrkimyksiä totalitarismiin, mitä osoittaa sananvapauden heikentäminen. Diktatuurissa vaalikoneet eivät raksuttele, ja äänestysten tuloksetkin julkaistaan ennen vaalihuoneistojen sulkemista.

Jyrki Joensuu

erikoislääkäri, kuntavaaliehdokas (ps.)

Hämeenkoski, Hollola