Lukijalta: | Työehtojen heikennys jatkuu edelleen

TES:n alasajo ja irtisanominen sekä julkisten palvelujen yksityistäminen aiheuttavat nimenomaan eriarvoistumisen lisääntymistä niin työpaikoilla kun yhteiskunnassakin. Halutaan työpaikalle luottamusmiesvaltuutettu, jolla ei kuitenkaan olisi samoja oikeuksia kuin nykyjärjestelmän luottamusmiehillä on.

Paikallista sopimista on ollut kauan, eikä se välttämättä huono asia olekaan, paitsi että työnantaja haluaakin sopia huonommin, ei paremmin. Nimenomaan siitä syystä työnantajaosapuoli haluaa kaikki sovittavan työpaikkatasolla, jossa luottamusmiesvaltuutettu, jolla ei ole välttämättä osaamista työsopimuslain saati työehtojen käsittelyyn, tekee työnantajalähtöisiä sopimuksia ja näin heikentää lisää työehtoja.

Tahtotilasta on kyse. Suomesta halutaan halpatyövoimamaa, siksi näitä heikennyksiä tehdään. Duunarit eivät saa tienata, onhan se joltain rikkaalta pois. Tämä on ollut nähtävissä pitkään ja tahti se vain kiihtyy.

Duunari on se häviäjä, joka kuittaa laskun myös koronan suhteen. Kuka puolustaa duunaria jollei duunari itse. Liitot ja liittojen keskusjärjestöt ovat tässä isossa roolissa, ja niiltä odotetaan kentällä paljon.

Jatkuvat heikennykset ovat kaikki työnantajalähtöisiä, ja kaikki halutaan yksityistää. Hyvinvointiyhteiskuntamme on vaarassa kadota. Yhtenä rintamana voimme näitä heikennyksiä vastustaa. Koronapandemia on yksi iso heikennys meille duunareille. Korona, joka aiheuttanut tulonmenetyksiä lomautusten ja irtisanomisten myötä. Vaikka rokotetaan, ei rajoituksista luovuta. Siinäkään ei ole järkeä.

Nyt niitä tekoja ei vain puheita.

Paikallista sopimista on ollut kauan, eikä se välttämättä huono asia olekaan, paitsi että työn­antaja haluaakin sopia huonommin, ei paremmin.

Satu Lehtola

työsuojeluvaltuutettu, kuntavaaliehdokas (sd.)

Lahti