Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: | Uuden sote-keskuksen rakentaminen jäi limboon

Nastolan sote-keskus on jäänyt ikävällä tavalla Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän pallottelun kohteeksi, eikä kumpikaan ole ottamassa vastuuta huonokuntoisen terveysaseman korvaamisesta uudella.

Moraalinen vastuu uuden sote-keskuksen rakentamisesta on Lahden kaupungilla. Se nimittäin lupasi Lahden kaupunkia ja Nastolan kuntaa sitovassa yhdistymissopimuksessa vuonna 2014, että (Nastolan) kaupunkimaisessa osakeskuksessa on toimiva terveysasema, jossa tuotetaan kaikkina arkipäivinä hoitajan ja lääkärin vastaanotto-, hammashoitajan ja hammaslääkärin vastaanotto-, neuvola-, laboratorio-, kuvantamis- ja fysioterapiapalveluita.

Terveysasemalla on myös vuodeosasto akuuttihoitoon. Kaupunkimaisessa osakeskuksessa on toimivat vanhustenhuollon palvelut sekä sosiaalihuollon palveluita lukuun ottamatta keskitettyjä erikoispalveluja. Terveysaseman peruskorjaus toteutetaan vuosien 2017 ja 2018 aikana.

Toteuttamatta jäi. Nyt hankkeen etenemistä hidastaa muun muassa hallituksen valmistelema sote-uudistus.

Sopimuksessa luvataan myös, että Nastolassa tuotetaan toisen asteen koulutusta, joka sisältää sekä lukiokoulutuksen että ammatillisen koulutuksen, kehitetään edelleen Nastolan alueella tiiviissä yhteistyössä hyödyntäen uuden kunnan lukiokoulutuksen tarjoamat valinnanmahdollisuudet.

No, Nastopolin lukiossa lakitettiin lauantaina koulun viimeiset ylioppilaat, ja lukio lakkautetaan.

Yhdistymissopimuksessa todetaan toki myös, että mikäli jonkin erityispalvelun tuottaminen muualla kuin kaupunkikeskuksessa on toiminnallisesti ja taloudellisesti tarkoituksenmukaisempaa, voidaan se järjestää myös kaupunkikeskuksen ulkopuolella. Lisäksi yhdistymissopimuksen sitovuus päättyi viime vuoden lopussa.

Silti monella nastolalaisella on sopimuksen lupausten suhteen kölin alta vedetty olo. Lahdella olisi ainakin moraalinen velvollisuus hoitaa Nastolan sote-keskuksen uudisrakennushanke viimein maaliin.

Nyt kaupungin ja hyvinvointiyhtymän pallottelun seurauksena Nastolan sote-asema on siirtymässä epäkelvoista tiloistaan väistötiloihin.