Pääkirjoitus: Kuntavaalit ei tuonut suuria mullistuksia alueellemme

Koronavuoden lykätyt kuntavaalit käytiin poikkeuksellisissa oloissa ja tunnelmissa. Pidennetystä ennakkoäänestysajasta huolimatta vaalien äänestysprosentti jäi hämmentävän alhaiseksi. Äänestysprosentin lasku neljän vuoden takaisesta on harmillista, eikä äänestysinto silloinkaan ollut suinkaan mitenkään mairitteleva. Kuntavaalit vaikuttavat kuitenkin kaikkein suorimmin äänestäjien omaan arkeen ja lähiympäristöön.

No, ainakin nyt äänioikeuttaan käyttäneet voivat olla tyytyväisiä, sillä heidän antamansa äänen arvo on tällä kertaa entistäkin painavampi, ja sillä on ollut todellinen vaikutus uusien valtuustojen kokoonpanoon.

Seutunelosten alueella vaaleissa ei koettu suuria mullistuksia. Viime viikkojen gallupit pitivät vaali-iltana suhteellisen hyvin kutinsa. Valtakunnallisesti perussuomalaiset oli vaalien suurin voittaja, vaikkei lopulta pystynytkään haastamaan eniten ääniä kerännyttä kokoomusta tai SDP:tä. Keskusta menetti asemiaan mutta saavutti gallupeihin verrattuna selkeän torjuntavoiton.

Oman alueemme kunnista perussuomalaiset onnistuivat tekemään jytkyn Orimattilassa, jossa se nousi kymmenellä valtuustopaikallaan suurimmaksi valtuustoryhmäksi. Kunnallispoliittisen vallan vaaka tasapainottui Kärkölässä, jossa valtaa pitänyt Kärkölä-ryhmä menetti yksinkertaisen enemmistönsä valtuustossa. Se ei ole demokratian näkökulmasta ollenkaan huono asia, ja tuo muille valtuustoryhmille varmasti uutta piristystä ja motivaatiota yhteisten asioiden hoitamiseen.

Sitoutumattomat menettivät asemiaan myös Asikkalassa, kun Kotikunta-ryhmän paikkamäärä tippuu uudessa valtuustossa nykyisestä kahdeksasta neljään.

Hollolassa perussuomalaiset voitti kolme uutta paikkaa tulevaan valtuustoon. Kokoomus, keskusta ja sosialidemokraatit menettävät kaikki yhden paikan. Kokoomus säilytti kuitenkin suurimman puolueen asemansa kunnassa.

Lahdessa positiivista oli, että nastolalaiset ehdokkaat pitivät hyvin pintansa kisassa ja itäisen Lahden ääni kuuluu jatkossakin valtuustossa.

Kommentoi