Pääkirjoitus: Maltilla juhannuksen viettoon

Sääennusteet juhannusviikolle näyttävät siltä, että keskikesän juhlaa päästään tänäkin vuonna viettämään ainakin lämpimässä, joskin ehkä sade- ja ukkoskuurien sävyttämässä säässä. Sää siis suosii juhlijoita, joilla juhlamieli on muutenkin korkealla lumisen ja koronarajoitusten sävyttämän talven jälkeen.

Koronatilanne on Suomessa kehittynyt parempaan suuntaan ja rokotukset etenevät Päijät-Hämeessäkin hyvää vauhtia. Tautia ei ole kuitenkaan saatu vielä kokonaan kuriin, joten juhannuksenakin kannattaa pitää vielä varotoimet mielessä, varsinkin, jos samaan paikkaan on kokoontunut runsaasti ihmisiä.

Koronaviruksen lisäksi suomalaisia uhkaavat myös perinteisemmät juhannusuhkat, joista suurimmat lienevät liikenne sekä vesi. Juhannusruuhkat ovat jokavuotinen ilmiö, eikä niiltä varmasti tänäkään kesänä vältytä. Suuret liikennemäärät aiheuttavat myös onnettomuuksia.

Liikenteessä onkin syytä pitää maltti mukana. Muutaman minuutin pidempi matka-aika ei kaada kenenkään juhannusta, mutta henkiä rauhallisempi ajaminen voi pelastaa.

Joka vuosi ennen juhannusta peräänkuulutetaan myös varovaisuutta vesillä, eikä turhaan. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH)tilastojen mukaan Suomessa on vuosina 2010–2020 hukkunut juhannuksena keskimäärin kuusi ihmistä.

SUHin mukaan hukkumiset ovat vältettävissä muun muassa pitämällä pelastusliivejä vesillä olleessa, ottamalla kaveri mukaan vesille, varmistamalla, ettei hyppää tuntemattomaan veteen ja valvomalla lapsia.

Kenties suurin tekijä, jolla hukkumisia on mahdollista estää, on sama, joka pätee muutenkin juhannuksena, alkoholia kannattaa käyttää kohtuullisesti. SUHin mukaan alkoholi on yksi merkittävin tekijä, joka lisää tapaturmariskiä. Alkoholi rohkaisee ja poistaa estoja sekä heikentää samalla kehon hallintaa lamauttaessaan keskushermoston toimintaa. Suomessa hukkuu vuosittain 100–150 ihmistä, joista puolet on tapahtunut alkoholin vaikutuksen alaisena.

Juhannuksena kannattaa siis juhlia, mutta pitää myös maltti mielessä.

Kommentoi