Lukijalta: Yhteistyön eväitä

Vaalikampanjan aikana ja sen jälkeen on monessa puheenvuorossa nostettu esiin toive paremmasta yhteistyöstä poliittisessa päätöksenteossa. Olen havainnut, että käsitteelle annetaan eri tahoilla erilaisia merkityksiä. Ylipäänsä termit, joita on tarkoitus käyttää toiminnan lähtökohtina, on hyvä määritellä. Esimerkiksi Orimattilan kaupungin strategian ”avoimuus”-käsitettä tulkitaan välillä varsin erikoisella tavalla.

Mitä on yhteistyö? Ennen kaikkea se on kykyä ja halua kompromisseihin. Poliitikkoja moititaan usein ympäripyöreistä puheista. Kuitenkin jos lyö kantansa etukäteen kiinni, ei ole enää neuvottelun varaa ja yhteistyö loppuu siihen. Usein päätettävät asiat ovat monimutkaisia, niihin ei ole helppoja ratkaisuja ja erilaisia näkemyksiä joudutaan sovitteleman yhteen. Joissain asioissa yhteistä näkemystä ei neuvotteluista huolimatta löydy ja joudutaan äänestämään. Se ei ole yhteistyön vastakohta, vaan demokratiaa.

Yhteistyö on myös sitä, että sovittuun voi luottaa. Jos poliitikko yhdessä tilanteessa äänestää ”Jaa” ja samasta asiasta yllättäen toisessa paikassa ”Ei”, on hänen kanssaan pidemmän päälle hankala pelata yhteen, kun ei voi olla varma, pitääkö sovittu linja.

Edelleen yhteistyötä rakentaa yleisten toimintatapojen ja periaatteiden hyväksyminen. Yritys pelata omilla säännöillä rikkoo luottamusta. Samoin jo kerran tehtyjen päätösten tai niiden syntytavan arvostelu jälkikäteen.

Demokratiaan kuuluvat enemmistöpäätökset, joita myös vähemmistöön jääneiden tulee edistää – kunnes mahdollisesti toisin päätetään.

Yhteistyön edellytyksiä puolestaan syövät toisista päättäjistä ja ryhmistä esitetyt toteen näyttämättömät väitteet, kuten syytökset hyvä veli-päätöksistä, salaliitoista tai vieläkin epämääräisemmin ”suhmuroinnista”. Erityisen myrkyllistä on henkilöön käyvä mustamaalaus tai pilkka, joita niitäkin on nähty.

Edelleen yhteistyötä rakentaa yleisten toimintatapojen ja periaatteiden hyväksyminen.

Orimattilassa ei onneksi ole vielä yhtä huono ilmapiiri kuin naapurikaupungissa. On päättäjistä itsestään kiinni, mihin suuntaan tilanne kehittyy. Valtuustosalin lisäksi yhteistyötä rapauttavat toimintamallit on syytä pitää poissa myös sosiaalisesta mediasta.

Pekka Törrönen

Orimattila

Kommentoi