Lukijalta: Missä on todellinen kuunteleminen?

Jyrki Joensuun Lukijalta-kirjoitus (Seutu4 16.6.) on niin yksinkertaisen osuva, hilpeä ja tosi, että hänessä menee ”hyvä” psykiatri hukkaan. Siis sellainen, joka kuuntelee sallitun ajan, määrää nukahtamis-, masennus- tai ahdistuslääkkeitä ja lähettää kotiin.

Tai jos oikein hankalaksi menee, lähettää psykiatriselle osastolle, missä edellämainittuja lääkkeitä annetaan valvotusti, rohkaistaan kerran päivässä ulos ja marssitetaan jonossa syömään tai kutsutaan hoitajan tai lääkärin puhutteluun. Ja rohkaistaan lähtemään kotiin tai mahdollisesti sähköhoitoon.

Kenelläkään ei ole oikeasti aikaa paneutua potilaan kokonaistilanteeseen tai hajuakaan siitä, miten asioiden juurisyihin voitaisiin vaikuttaa.

”Mikä saa elämän tuntumaan mielekkäältä ja arvokkaalta?” Ei ainakaan gynekologiseen vaivaan viimeisenä apuna otettu opamox tai kymmenen vuoden hoivavastuun jälkeiseen uupumukseen määrätyt masennus- ja nukahtamislääkkeet, joista eivät hyödy kuin lääkevalmistajat ja heidän osakkeenomistajansa.

Missä on todellinen kuunteleminen, hyödyllisen terapian tarjoaminen ja kunnioittava kohtelu?

Psykiatrisilla hoitajilla on osastolla paljon valtaa, ja joskus he käyttävät sitä epäkohteliaaseen, välinpitämättömään ja jopa halventavaan potilaiden kohteluun. On helppoa lyödä lyötyä, joka ei osaa puolustaa itseään.

”Mielekäs tekeminen ja onnistumisen kokemukset” ovat äärimmäisen tärkeitä myös silloin, kun voimat ovat lopussa. Se saattaisi olla musiikkia tai taidetta tai vaikkapa yksinkertaista käsillä tekemistä. Kukaan ei halua olla ”lattialla mönkivä lapsi” tai mielialalääkkeitä popsiva hyödytön aikuinen.

Uhriutuminen kaikissa muodoissaan on myrkkyä, ja silti sitä tarjotaan muka ratkaisuna milloin millekin sorretulle joukolle. Liukuhihnapsykiatrien sijaan tarvitsemme Jyrki Joensuun kaltaisia maalaisjärjellä varustettuja vastuuttajia.

Olisiko se puuttuva elementti rakastava isä. Se on monilta puuttunut, mutta voimme auttaa toisiamme antamaan anteeksi ja ottamaan vastuun.

MH

Nastola

Kommentoi