Pääkirjoitus: Koronaa ei vielä tänä kesänä saatu kuriin

Vielä alkukesästä koronatilanne näytti helpottavan, mutta viime viikkoina pandemiatilanteesta on kuultu huonoja uutisia niin Suomesta kuin muualtakin maailmasta. Päijät-Hämeessäkään tautia ei ole saatu kuriin, ja alueemme onkin pääkaupunkiseudun ohella pahimpia korona-alueita.

Tilanne on vuoden takaiseen hyvin erilainen. Silloin muun muassa ravintoloiden rajoitukset purettiin heinäkuun puolivälissä, kun nyt jopa niiden kiristäminen on ainakin harkinnassa. Myös matkustaminen sallittiin ilman karanteeninpelkoa useisiin Euroopan maihin.

Rajoituksia päästiin purkamaan viime vuonna, koska tartuntoja todettiin vain muutamia päivittäin ja sairaalahoidossa oli vain yksittäisiä ihmisiä. Päijät-Hämeessä oli viime vuonna tähän aikaan todettu reilut 120 koronatapausta pandemian alusta lähtien. Nyt päivittäiset tapausmäärät ovat liikkuneet 10–20 paikkeilla.

Monet odottivat tästä kesästä jo lähes normaalia, koska viime kesä oli niin hyvä ja nyt rokotuksetkin ovat edistyneet kohtalaisen ripeästi. Korona on kuitenkin näyttänyt, että sen etenemistä on vaikea ennustaa. Helposti tarttuvat virusvariantit voivat aiheuttaa ongelmia vielä pitkään.

Vaikka koronaväsymystä on kaikilla, täytyy meidän kuitenkin vielä jaksaa noudattaa ohjeistuksia ja suosituksia. Turvaväleistä kannattaa edelleen pitää huolta ja välttää turhia sosiaalisia kontakteja.

Ennustuksia ei kannata enää tehdä siitä, milloin koronasta päästään kokonaan eroon. Voi olla, että ei päästä koskaan. Huomattavasti normaalimpaan elämään päästään kuitenkin joskus, se on ihan varma. Rokotukset ovat osoittaneet toimivuutensa, jo kahteen kertaan rokotetuissa ikäluokissa koronatapauksia on huomattavan vähän.

Rokottamattomien kannattaakin hakeutua rokotuksiin ja kaikkien muidenkin jaksaa vielä pitää huolta itsestään ja muista, jotta ensi talvi voitaisiin elää viime talvea vapaammin.

Kommentoi