Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Hoitajapula pahenee, nyt kilpaillaan osaajista

Pandemia on syventänyt jo olemassa olevaa työvoimapulaa. Pelkästään koronapotilaiden ja epäilyjen hoito ei ole syy, vaan omat ja perheenjäsenten karanteenit sekä altistumisista johtuneet osastojen sulkemiset ovat lisänneet työkuormaa.

Edellä mainitut syyt ovat lisänneet merkittävästi ylityön tarvetta ja henkilöstön uupumusta. Tehylle eikä myöskään työntekijöille ole tullut yllätyksenä, että tähän kesään kulminoituu koko viime vuosi. Yllättävää onkin, miksi sote-alan työnantajat eivät ole tähän riittävän voimakkaasti reagoineet, esimerkiksi korvauksia nostamalla.

Osaajia on, mutta heistä on kilpailtava. Vaikka ongelma on valtakunnallinen, voimme tehdä paikallisia toimia vetovoiman lisäämiseksi. Emme voi jäädä odottamaan mitä muu Suomi tekee.

PHHYKY maksaa tietyille ammattiryhmille parempaa palkkaa kuin ympäröivillä alueilla. Tämä on johtanut siihen, että saamme hakijoita näihin tehtäviin muista sairaanhoitopiireistä.

Samaa kilvoittelua pitäisi tapahtua lopuissakin ammattiryhmissä, jotta voisimme todellakin olla Suomen paras sote-työpaikka (jonka PHHYKY asettaa henkilöstöstrategiassa tavoitteekseen saavuttaa vuoteen 2023 mennessä).

Lisäksi PHHYKY:n maantieteellinen sijainti lisää tähän tarvetta, jotta juuri valmistuneet hoitajat eivät karkaa pääkaupunkiseudulle töihin.

Ongelma on päästetty niin pitkälle, että enää tästä ei selvitä ilman palkkojen ja ­korvausten ­korottamista.

Olemme tuoneet esiin jatkuvasti pahenevaa työvoimapulaa pito- ja vetovoiman näkökulmasta. Olemme perustelleet tutkimusnäytöllä esimerkiksi magneettisairaalatoimintaa sekä työntekijöiden osallistamisen vahvistamista, muun muassa työvuorosuunnittelussa.

Kaikki muutokset eivät maksa euroja. Osa maksaa aluksi mutta uskomme, että tuovat pidemmässä juoksussa kestävyyttä talouteen.

Työelämän toimijoina emme ole etsimässä syyllisiä vaan ratkaisuja. Osa työkaluista tämän vyyhdin ratkaisemiseksi on jo olemassa, mutta niitä ei käytetä. Rahan lisäksi työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen on erittäin merkityksellistä.

Perheystävällinen työpaikka -hanke, jonka statusta PHHYKY tavoittelee sisältää paljon hyviä työkaluja työn ja vapaa-ajan yhteensovittamiseen. Lisäksi työaikapankin käyttö, osa-aikaisuudet sekä harkinnanvaraiset työ- ja virkavapaat tulisi ottaa paremmin käyttöön.

Myös työvuorosuunnittelu etenkin kolmivuorotyössä tulee saada toimivaksi ja työntekijälähtöiseksi toiminta huomioiden. Meille on myös luotava parempia urapolkuja ja kehittymismahdollisuuksia.

Tämän lisäksi ongelma on päästetty niin pitkälle, että enää tästä ei selvitä ilman palkkojen ja korvausten korottamista, jotta saamme ylipäätään työntekijöitä alueellemme. Se, että panostamme sote-alan palkkoihin on nyt arvovalinta.

Siru Heromaa-­Karjalainen

Kirsi Lehtimäki

Kati Keränen

Tanja Leppikari

Tehy PHHYKY:n ao316