Lukijalta: Lahteen ennakoitavaa päätöksentekoa

Poliittisen päätöksenteon pitää olla tavoitteellista, suunnitelmallista ja ennakoitavaa. Lahden koko valtuustokaudelle luodaan strategia ja sen ohjaamina tavoitteet ja suunnitelmat. Strategia on valtuuston hallussa. Viranhaltijat tekevät paljon työtä suunnitelmien valmistelussa.

Viime kuntavaalien tulos Lahdessa näyttäytyi kovin sirpaleiselta. Hyvin monen eri ryhmittymän tavoitteet menevät helposti eri suuntiin. Silloin on vaikea löytää yhteistä näkemystä. Lopputulos on epävarma, jopa yllätys. Ennakoitavuus päätöksenteosta voi muodostua isoksi haasteeksi. Epävarmassa ja muuttuvassa ulkoisessa toimintaympäristössä ennakoitavuus luo selkeyttä ja vakautta.

Lehtitietojen mukaan Lahdessa edettiin nopeasti kuntavaalien jälkeen pienryhmien yhteistyöhön ja koalitioon luottamuspaikkojen jaossa. Koalitio teki selväksi, että kysymys oli vaalien jälkeisestä teknisestä vaaliliitosta.

Koalition turvin eri ryhmät hakivat yhdessä mahdollisimman suurta osuutta luottamuspaikoista ja samalla kritisoivat hallinnon paisuttamista. Tällä yhteistyöllä ei välttämättä ole mitään merkitystä koalition yhteistyöhön myöhemmässä vaiheessa, kun erilaisia päätöksiä kaupungissa tullaan tekemään. Lopputulos on pitkien neuvottelujenkin jälkeen arvoitus.

Koalitio on arvostellut oikeutetusti kaupungin päätöksentekoa hallinnon paisuttamisesta. Se kritiikki on hyvä kuulla.

Lahdessa hallintoa ei valitettavasti ole kunnolla tarkasteltu sen jälkeen, kun noin puolet taloudesta ja toiminnasta siirtyi hyvinvointikuntayhtymälle. Tämä kehitys vahvistuu etenkin talouden osalta nyt tulevan vaalikauden aikana, kun edessä on uudet hyvinvointialuetta koskevat vaalit.

On hyvä, että virkamieshallinnolle rinnakkaista pormestarimallia ei luotu Lahteen. Mutta muutenkin luottamushenkilöorganisaatiota on syytä tarkastella muutosvaiheissa.

Nyt SDP, kokoomus ja perussuomalaiset ovat yhteistyössä tehneet rohkean linjauksen luottamuspaikkojen vähentämisestä. Muitakin muutoksia on saatu aikaan. Aivan varmasti muutokset tuntuvat jokaisen puolueen sisäisessä päätöksenteossa. Suunta on kuitenkin aivan oikea. Siitä on syytä onnitella.

Ulkopuolelta katsottuna vaikuttaa siltä, että nämä kolme puoluetta kykenevät tekemään muutenkin yhteistyötä päätöksenteossa. Se olisi todella toivottavaa Lahden menestyksen ja kehittymisen vuoksi.

Huolimatta sirpaleisesta kuntavaalituloksesta poliittisessa ilmanalassa voi nyt odottaa leudompaa myötä­tuulta, joka vie päätöksiä ennakoitavasti kaupungin tavoitteiden suuntaan.

Terttu Pohjolainen

Kommentoi