Pääkirjoitus: Perusturvallisuus voi järkkyä äkisti

Viime viikolla monen mieleen nousivat vuoden 2007 Nokian vesikriisin tapahtumat, kun Päijät-Sote ja Asikkalan kunta tiedottivat, että Asikkalan vesilaitokselta otetuista vesinäytteistä oli löydetty koliformisia bakteereita sekä Escherichia coli -bakteereita. E.coli -bakteerin esiintyminen vedessä on merkki ulosteperäisestä saastumisesta.

Asikkalassa selvittiin tällä kertaa onneksi vähemmällä kuin vajaa 15 vuotta sitten Nokialla, jossa veden saastumisen seurauksena sairastui tuhansia ihmisiä ja vedenjakelun ongelmat jatkuivat yli kaksi kuukautta. Asikkalassa ei tiettävästi sairastumisia tullut.

Kunta ja Päijät-Sote tiedottivat löydöksistä kanavissaan, ja vedenkeittokehotus annettiin neljälle kylälle. Kunta ja Lahti Aqua järjestivät pikaisella aikataululla vedenjakelua usealle eri pisteelle. Tätä kirjoittaessa ruoka- ja juomaveden keittokehotus jatkuu vielä Vesivehmaalla ja Loukkuharjussa.

Perusturvallisuutemme järkkyy yllättävän nopeasti, kun ongelmat iskevät elämämme kannalta välttämättömiin tarpeisiin. Puhdas vesi lienee näistä olennaisin. Jos vesiasioissa zoomataan paikalliselta tasolta reilusti ulospäin, niin heinäkuun lopulla saimme kuulla ja lukea uutisista, että Iranissa on puhjennut vesipulan aiheuttamia mielenosoituksia, jotka olivat äityneet paikka paikoin väkivaltaisiksi. Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan kuolonuhreiltakaan ei ole vältytty.

Ilmastonmuutos ja kuivuus saattavat aiheuttaa suuriakin poliittisia mullistuksia ja ilmastopakolaisvirtoja jo lähivuosina, jos suuria alueita muuttuu ihmiselle elinkelvottomaksi.

Asikkalan tapauksessa selvittiin tällä tietoa säikähdyksellä, mutta se oli hyvä muistutus siitä, kuinka herkkiä elämälle perustavanlaatuiset asiat joskus ovat. Niistä on pidettävä hyvä huoli, ja ongelmatilanteisiin on oltava kattavat varautumissuunnitelmat.

Ongelmatilanteisiin on oltava kattavat varautumissuunnitelmat.

Kommentoi