Pääkirjoitus: Venetsialaisten paukuttelun voisi unohtaa luonnonpäivänä

Kuluvan kesän veneily- ja mökkikautta päätellään elokuun viimeisenä viikonloppuna. Kesäkauden päätösjuhla venetsialaiset on rantautunut tänne meillekin Länsi-Suomen rannikkoalueilta ja Pohjanmaalta. Veden, tulen ja valon juhlaa on vietetty Suomessakin yli sadan vuoden ajan, mutta muualla maailmalla Venetsian karnevaaleihin perustuvalla juhlalla on tuhatvuotiset perinteet.

Tulevana lauantaina venetsialaisia vietetään monella hämäläisellä ja uusimaalaisellakin rannalla. Päijät-Hämeen pelastuslaitos sallii alueellaan ilotulitteiden käytön ilman pelastusviranomaiselle tehtävää erillistä ilmoitusta taajamien ulkopuolella, vesistöjen läheisyydessä lauantaina 28. elokuuta kello 18–24.

Päätös koskee Asikkalaa, Hartolaa, Heinolaa, Hollolaa, Iittiä, Kärkölää, Lahtea, Orimattilaa, Padasjokea ja Sysmää. Muiden kuntien käytännöt tulee varmistaa paikalliselta pelastuslaitokselta.

Elokuun viimeisenä lauantaina vietetään myös Suomen luonnon päivää. Tapahtuman tarkoitus on kannustaa ihmisiä olemaan ulkona ja samalla liputtamaan Suomen luonnolle. Luontopäivää voi lisäksi jatkaa nukkumalla yön ulkona.

Luonnon juhlapäivä ja riehakas ilotulitteiden paukuttelu rauhakseen hämärtyvässä järvimaisemassa istuvat harvinaisen huonosti yhteen. Ehkä tällä kertaa venetsialaisia voisi juhlia ilman ylimääräistä metelöintiä ja luonnon roskaamista. Mökkirannan voi valaista vaikka ulkotulin, joista toki jää omat roskansa, mutta näin luonnon ja mökkinaapurien rauha ei rikkoutuisi.

Tällä kertaa venetsialaisia voisi juhlia ilman ylimääräistä metelöintiä ja luonnon ­roskaamista.

Kommentoi