Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Aluevaalit, mitkä, missä, milloin?

Sosiaali- ja terveysuudistuksesta (sote) on tullut totta ja päätökset on tehty. Tämä on todellisuus, ja sen kanssa menemme yhdessä eteenpäin riippumatta siitä, oletko ollut uudistuksen kannalla, onko se mielestäsi ollut turhaa vai olisiko jokin asia pitänyt tehdä toisin.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Puheissa kuulemme käsitteitä sote, maakunta, hyvinvointialue ja aluevaalit. Toissijaista on se, millä nimellä haluamme asiaa kutsua, puhumme silti samasta uudistuksesta.

Meidän oma hyvinvointimme koskettaa jokaista, ja se on lähellä sydäntä. Miten voin, miten jaksan nyt ja tulevaisuudessa, kuinka saan hoitoa ja hoivaa, kun sitä tarvitsen? Tullaanko hädän tullen auttamaan, ja kauanko avun saaminen kestää? Miten läheiseni voivat? Nämä kaikki ovat perustavaa laatua olevia ajatuksia. Juuri siksi tulevilla aluevaaleilla on merkitystä sinulle, minulle ja meille kaikille.

Meitä yhdistävänä tekijänä on, että elämme samassa maakunnassa. Meillä kaikilla tulee olla yhdenvertaiset palvelut ja yhdenvertainen mahdollisuus vaikuttaa asioihin. Näissä vaaleissa ja tulevassa aluevaltuustossa olemme maakunnan asialla, katsomme kokonaisuutta, emme yksittäisiä kuntia poteroistamme.

Sosiaali- ja terveyspalveluja tulee olla saatavilla kattavasti jokaisen kunnan alueella riippumatta siitä, onko kunnan alueelta edustajaa aluevaltuustossa.

Meidän omaan maakuntaamme tulee kansanvaltainen itsenäinen hallinto. Tässä vaiheessa se tarkoittaa sosiaali- ja terveyspalveluita sekä pelastustointa. Lainsäädäntö tuli voimaan 1.7.2021, ja virallisesti kyseiset palvelut siirtyvät uuden hyvinvointialueen alle vuoden 2023 alusta.

Tulevilla aluevaaleilla on merkitystä sinulle, minulle ja meille kaikille.

Meille päijäthämäläisille muutos ei ole iso, koska olemme olleet kuntayhtymässä pidemmän aikaa. Kunnilla ei ole enää päätösvaltaa kyseisiin palveluihin eikä raha tule kuntien budjeteista.

Hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto, jonka jäsenet ja varajäsenet valitaan aluevaaleilla. Uusia valtuutettuja ei valitse se joku muu siellä jossain, vaan me kukin arvokkaalla äänellämme.

Vaalit ovat tammikuun lopussa ja ehdokkaat ovat viimeistään selvillä vähän ennen joulua. Ehdokkaat ovat maakunnan yhteisillä listoilla kotikunnasta riippumatta. Voimme äänestää yli kuntarajojen.

Äänestämään pääsee jokainen viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttävä henkilö. Jos olet Suomeen muualta muuttanut, voit tarkastaa vaalioikeutesi nettisivuilta https//vaalit.fi/aanioikeus.

Kotona voit äänestää ennakkoon, jos kykysi liikkua ja toimia on siinä määrin rajoittunut, ettet pääse ennakkoäänestyspaikkaan tai vaalipäivänä äänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia. Kotiäänestykseen on ilmoittauduttava omassa kotikunnassa viimeistään päivää ennen ennakkoäänestyksen alkamista.

Ennakkoäänestys järjestetään, kuten muissakin vaaleissa ja myös laitoksissa, esimerkiksi sairaaloissa, vanhainkodeissa ja vankiloissa. Laitosäänestyksessä voivat äänestää vain laitoksissa hoidettavana olevat tai niihin otetut henkilöt.

Näillä vaaleilla on merkitys. On aika asennoitua myönteisesti tulevaan ja antaa mahdollisuus meitä kaikkia päijäthämäläisiä yhdistävälle uudistukselle.

Sanna Heikkinen

Keskustan Päijät-Hämeen piirin varapuheenjohtaja

Orimattila