Pääkirjoitus: Elinkaarimallista apu laatu-ongelmiin

Rakennushankkeiden suunnittelu, tarjouspyyntöjen valmistelu, urakkamuodon valinta, kilpailuttaminen ja hankintapäätösten tekeminen on todellinen taitolaji. Kunnissa tätä ketjua on opiskeltu vuosikymmenten aikana runsaasti yritysten ja erehdysten kautta. Yhtään helpompi savotta ei ole yksityisellä puolella esimerkiksi omakotitalon remontin suunnittelemisessa ja tilaamisessa.

Uusissa tai vasta korjatuissa taloissa ilmenee yllättävän paljon erilaisia ongelmia. Harmittomimpia ovat erilaiset visuaaliset viat. Listat vinksottavat, seinä pullistelee tai lattia on heti naarmuinen. Vakavimpia vikoja ovat erilaiset sisäilmaongelmat. Erityisesti julkisissa tiloissa niitä on paljon.

Koulujen, virastojen ja julkisten tilojen sisätilaongelmat aiheuttavat satojen miljoonien eurojen ylimääräiset menot vuosittain yhteiskunnassa. Myös omakotitaloissa ja kerrostaloissa on samansuuntaisia vaivoja.

Ongelmiin on varmasti monia syitä. Talojen huolto on voinut olla puutteellista. Mutta monesti ongelmat viittaavat jo suunnitteluun, rakennusaikaan tai peruskorjauksiin. Niissä menetelmät ovat olleet vääriä tai uusia rakennusmateriaaleja ei osata käyttää oikein.

Mutta sitten on vielä se kaikkein ikävin syy. Ilmeisesti rakentamisen laatu on heikentynyt parin vuosikymmenen aikana merkittävästi. Rakennusfirmat ketjuttavat töitä aliurakoitsijoilla ja vastuusuhteet ovat sekavia. Rakentamisen laatua on pystyttävä parantamaan, sillä yhteiskunta saati yksityinen remontin tilaaja eivät kestä huonon tekemisen jälkikäteen aiheuttamia kustannuksia.

Hinta ja rakennustöiden valvonnan laatu ovat olleet avaintekijöitä. Halvin hinta ja valvonta ovat olleet tuhoisa yhdistelmä monessa hankkeessa. Julkisessa rakentamisessa viime vuosina pinnalle noussut elinkaarimalli saattaa olla yksi vastaus ongelmiin. Siinä rakentaja vastaa sovitun ajan myös rakennuksen ylläpidosta. Pidempi vastuuaika saa kenties tekemään huolellisempaa työtä jo rakennusvaiheessa.

Kommentoi