Sote-uudistuksen myötä kuntien rooli muuttuu. Uudistuksen jälkeen kunnan vastuulle tärkeimmäksi jää varhaiskasvatus, sekä lasten ja nuorten koulutuksen järjestäminen. On tärkeätä, että kunnassa lapsilla ja nuorilla on laadukkaat puitteet oppia ja henkilökunta saa tehdä elintärkeätä työtä hyvissä olosuhteissa. Koulutukseen panostaminen on kunnan vetovoimatekijä.
Uskon, että 2020-luku voi olla maaseutukuntien menestyksen aikaa, mikäli kunnan päättäjillä on rohkeutta rakentaa kuntaa tuleville vuosille. Helsingin Sanomien mielipidepalstalla Esa Härmälä ja Olavi Ala-Nissilä kirjoittivat (4.10.21): ”Nyt avautuu uusia mahdollisuuksia pienemmille kaupungeille ja maaseutukunnille. Niiden kannattaisi määrätietoisesti lisätä houkuttelevuuttaan asuinpaikkoina. Digitalisaatio irrottaa työn paikasta, ja sote-uudistus vapauttaa kuntien resursseja kehitystyöhön.”
Vääksyn Yhteiskoulun uudisrakennuksen valmistelu käynnistyi kunnanhallituksen työryhmän ja viranhaltijoiden kautta jo neljä vuotta sitten. Hankkeeseen ryhdyttiin, koska nykyiset tilat oli todettu epäkäytännöllisiksi ja toimimattomiksi, eivätkä vastanneet nykyajan vaatimuksia. Silloin tutkittiin myös saneerausvaihtoehto. Asiantuntijoiden selvityksen jälkeen päädyttiin nykyiseen ratkaisuun. Tiedossa oli myös se, että sisäilmassa oli ongelmia.
En ollut itse päättäjänä tuolloin mukana mutta nyt historiaan ja hankkeeseen tutustuneena olen samaa mieltä, että uudisrakentaminen on järkevämpää, kuin vanhan korjaus. Uudet tilat tarjoavat nuorille uudenaikaiset ja motivoivat opiskelutilat, jotka vastaavat myös monin tavoin muita kunnan tarpeita. Suunnittelussa on huomioitu tilojen monikäyttöisyys koulupäivän aikana ja iltaisin eri harrasteryhmille. Monikäyttötilat edustavat nykypäivää kunnissa ympäri Suomea.
Valtuusto päätti yhteiskoulun rakentamisesta yli vuosi sitten. On hyvä palauttaa mieliin äänestystulos. 31:stä valtuutetusta 26 oli hankkeen käynnistämisen takana.
Itse olen päättäjänä tyytynyt aina enemmistön päätöksiin. Se on demokratiaa. 24 vuoden aikana Lahdessa ja eduskunnassa olen kokenut politiikassa tappioita mutta todennut Johannes Virolaisen sanoin seuraavana päivänä ”pulinat pois”.
Demokratia on vapaassa Suomessa niin suuri arvo, että sitä kannattaa kunnioittaa. Tämä ei poista valitusoikeutta. Kansalaisten oikeus valittaa on myös demokraattinen perusoikeus. Mutta tärkeätä on myös muistaa, että valittajalla pitää olla vastuuta.
Uudisrakentamisen poikkeusluvasta valitettiin, mutta hallinto-oikeus hylkäsi valituksen erittäin selkein ja vakuuttavin perustein. Rakentamisen viivästyminen on tullut tähän mennessä maksamaan veronmaksajille jo satoja tuhansia euroja.
Olemme kunnanhallituksessa käsitelleet hankkeen viivästyksestä johtuvia kustannuksia jo pariin otteeseen. Kustannusten kasvun rinnalla huolestuttavampaa on nuorten ja henkilökunnan hyvinvointi. Joudumme turvautumaan siirtotiloihin nykyisen koulun huonon kunnon vuoksi. Pelkästään niiden vuokrat ovat kunnalle usean sadantuhannen euron rasitus.
Rakennuskustannukset ovat viimeisen vuoden aikana nousseet dramaattisesti. Kunta ei ole voinut kirjoittaa rakentajan kanssa lopullista sopimusta ennen kuin on varmaa, että rakennustyöt voidaan käynnistää. Viivästyksestä aiheutuvien lisätöiden ja kustannusten kasvulista on pitkä. Kukaan ei tiedä hintalapun suuruutta.
Eurojen sijaan kannan suurempaa huolta nuorten, opettajien ja koko henkilökunnan terveydestä, hyvinvoinnista sekä työ ja opiskelumotivaatiosta. Asikkala on hieno kunta, jonka eteen meidän kannattaa yhdessä tehdä töitä.
Nyt on hyvä hetki jokaisen asioihin vaikuttavan laittaa käsi sydämelle ja miettiä, miten minä olen osaltani vaikuttanut myönteiseen kehitykseen? Miten minä olen ollut tukemassa toiminnallani nuorten lapsiperheiden viihtyvyyttä Asikkalassa? Kunnioitetaan demokratiaa ja kehitetään Asikkalaa entistä vetovoimaisemmaksi.
Ilkka Viljanen
kunnanhallituksen pj
Asikkala