Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Kierrätyspuisto, mitä se tarkoittaa?

Etelä-Suomen Sanomat otsikoi (23.9.) ”Humpulanvillaan kierrätyspuisto” ja kuvasi asiaa: ”Puisto täyttyy värikkäillä lakanoilla, joille oppilaat ovat tyhjentäneet kaappien kätköistä ne aarteet, ylimääräiset vaatteet ja tavarat, joiden on aika löytää uusi omistaja, perhe tai käyttötarkoitus” ja ”Torstaina puistossa tuoksuvat myös muurikkaletut ja grillimakkarat. Kello 13.30 opisto tarjoaa Super-teatterin, joka on yhdistetty sirkus-, tanssi- ja musiikkiesitys”.

Päijät-Hämeeseen on ajettu toisenlaista kierrätyspuistoa jo vuoden 2015 alusta lähtien. Tuolloin Nastolassa kerättiin nimiä Lahden kaupungin sikäläisen hankkeen vastustusadressiin.

Kierrätyspuisto-sanaa ihmeteltiin: ”Takarivin miesääni muistutti, että puisto on sellainen paikka, minne mennään perheen kanssa piknikille. Hän oli sitä mieltä, ettei vie perhettään sellaiseen puistoon, jota herrat parhaillaan esittelevät” ( ESS 4.3.2015).

Vuotta myöhemmin sekavuus jatkui: ”Kaatopaikka on kaatopaikka!”, otsikoi Nastola-lehti kierrätyspuistouutisoinnin (3.2.2016) ESS:n Näppis-palstalla kirjoitettiin 12.3.2016: ”Kaatopaikan uusi nimitys on kierrätyspuisto. Olkaa varuillanne Nastolan montarilaiset”.

Sittemmin Päijät-Hämeen liitto (Lahden kaupunki), Hollolan kunta ja Päijät-Hämeen jätehuolto (nykyisin Salpakierto) ovat ajaneet kierrätyspuistoa Hollolan Aikkalaan. Päijät-Hämeen liitto myönsi marraskuussa 2017 kierrätyspuisto-sanan ongelman: ”Puisto on omalla tavallaan harhaanjohtava” ( ESS 11.11.2017).

Elokuussa 2018 Hollolan kunta kiisti suunnittelevansa kierrätyspuistoa Aikkalaan: ”Aikkalan alueelle ei ole suunniteltu eikä ole tulossa kierrätyspuistoa.” ( Seutu4 22.8.2018).

Yle Lahti totesi kesäkuussa 2020: ”Kierrätyspuisto-termin käyttöä on myös kritisoitu, eikä monellekaan ole selvää, mitä sillä tarkoitetaan.” (8.6.2020).

Lainvoimaisessa maakuntakaavassa 2014 mainitaan kierrätyspuisto, mutta sanan tarkoitusta ei avata. Hollolan kunnan strategisessa yleiskaavassa 2017 ei mainita kierrätyspuistoa, vaikka kaavassa sille tehtiin varaus Aikkalaan: ”Kierrätyspuistoon on varauduttu Hollolan strategisessa yleiskaavassa (hyv. 2017)” (Sijaintipaikkaselvitys, 8.12.2017).

Hyväksytyssä vaihemaakuntakaavassa Lahden seudun kierrätyspuiston nimi on kiertotaloutta palveleva jätteenkäsittelyalue. Hollolan kunnan hyväksytyn strategisen yleiskaavan 2020 pääkartassa sen nimi on selv -alue.

Edelliseen puistoon paikkakunnan asukkaat ovat perheineen tervetulleita hankinnoille ja piknikille, mutta jälkimmäiseen asukkailla ei ole perheineen asiaa mennä vastaaville asioille. Tämän toteaa Salpakierron toimitusjohtaja Johanna Rusanen lehdessä ( ESS 22.9.2021): ”Jätehuolto ei ole kierrätyskeskus eikä kirpputori.”

Sanoilla ja sanojen merkityksellä on voimaa ja niitä voidaan käyttää eri tarkoitusperiin – niin kuin valmistelevat virkamiehet ja päättäjät hyvin tietävät.

Olavi Uusitalo

Hollola