Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Missä kierrätyspuisto oikein sijaitsee?

Hyväksytyssä Päijät-Hämeen jätteenkäsittelyalueen (Lahden seudun kierrätyspuiston) vaihemaakuntakaavassa Hollolaan kaavaillun kierrätyspuiston sijaintipaikka on kehätie. Hollolan kunnan alueella Lahden eteläisen kehätien pituus on 5,4 kilometriä.

Nastolan Orimattilan rajalla ja Orimattilan vesistöjen yläpuolelle suunnitellun kierrätyspuistohankkeen kaaduttua vuonna 2015 Päijät-Hämeen liitto teki keväällä 2016 Lahden kaupungille ja Rambollille paikkatietoanalyysin: ”Viime vuonna kierrätyspuistohankkeelle tehtiin esiselvitys… …Maakuntaliiton laatiman paikkatietoanalyysin tuloksena saatiin kymmenen mahdollista sijaintipaikkaa kierrätyspuistolle.” ( Orimattilan Sanomat 31.8.2017)

Liitto nimesi kuitenkin paikkatietoanalyysissä löytyneen Aikkalan 287 hehtaarin alueen Okeroiseksi.

Rambollin raportin (22.8.2016) mukaan ”Kehätie suunnitteilla alueen pohjoispuolelle”. Todellisuudessa ja vaihemaakuntakaavan kartassa Lahden eteläinen kehätie kulkee Okeroisen eteläpuolelta.

Aikkala on erittäin tuttu paikka hollolalaisille. Siellä oli kaatopaikka lähes 30 vuoden ajan vuodesta 1974 lähtien. Sen jälkeen alueella on ollut Aikkalan pienjäteasema.

Päijät-Hämeen liitto, Hollolan kunta ja Päijät-Hämeen jätehuolto (PHJ, nykyinen Salpakierto) ovat käyttäneet Aikkala-nimeä pitkään. 2000-luvun alussa PHJ haki erilaisia ympäristölupia Aikkalan nimellä. Maakuntakaavassa 2006 oli Aikkalan käytöstä poistettu tai poistuva jätteenkäsittelyalue.

Paikannimillä ja paikan­nimien merkityksellä on voimaa, ja niitä voidaan käyttää eri tarkoitusperiin.

Vuonna 2010 Aikkalaan suunniteltiin 40 hehtaarin maanvastaanottoaluetta. Kaksi vuotta myöhemmin kyseinen alue oli maakuntakaavan 2014 ehdotuksessa.

Vuonna 2012 Aikkalaan suunniteltiin 100 hehtaarin kierrätyspuistoa terminaalialueen nimellä.

Maakuntakaavassa 2014, hyväksytty 2.12.2016, Aikkala-paikannimellä on teollisuusalue, 78 hehtaarin luonnonvaralogistiikan kehittämisenkohdealue (lkk), suljettava kaato­paikka ja viheryhteys.

Hollolan konsernijaoston antaessa 19.12.2016 liitolle kahden kohteen, Okeroisen ja Rappukallion, valtuutuksen sijaintipaikkaselvitykseen paikannimiä ei käytetä. Ne ovat kohteet 9 ja 10. Pöytäkirjan mukaan ”Kohde 9 on kehätiehen rajoittuva alue, joka on saavutettavuudeltaan hyvä.

Alueen luoteiskulmassa (Aikkalan jäteaseman eteläpuolella) sijaitsee toinen seudulliseksi maanvastaanottoalueeksi suunnitelluista kohteista.”

Jostain syystä kuitenkin elokuussa 2017 liiton Sitolta tilaamassa kierrätyspuistohankkeen sijaintipaikkaselvityksen julkistuksessa Hollolan Aikkalassa sijaitsevan kohteen paikannimi oli ”kehätien varsi” eikä Aikkala.

Sijaintipaikkaselvityksessä (Sito, 8.12.2017) Hollolan Aikkalan kohteen paikannimeksi on, ehkä tarkoitushakuisesti, laitettu 5,4 kilometrin pituinen ”kehätie”.

Huhtikuussa 2018 eräs hollolaispäättäjä ohjeisti viranhaltijoita: ”lisäksi pitäisi keksiä paikka tulevalle kierrätyspuistolle, ettei sitä osata yhdistää Salpakankaan alueeseen eikä Hollolan vetovoimaiseen asutukseen”.

Elokuussa 2018 Hollolan kunta kiisti suunnittelevansa kierrätyspuistoa Aikkalaan: ”Aikkalan alueelle ei ole suunniteltu eikä ole tulossa kierrätyspuistoa.” ( Seutu4 22.8.2018).

Hollolan kunnan strategisissa yleiskaavoissa 2017 ja 2020 ei käytetä Aikkala-paikannimeä.

Kahdessa voimassa olevassa maakuntakaavassa, maakuntakaava 2014 ja vaihemaakuntakaava, samalla maantieteellisellä paikalla on eri paikannimet.

Vuosina 2017–2020 ESS käytti kohteesta yli kymmentä eri paikannimeä (muun muassa kehätien varsi, Hollola, kehätien alue Hollolan Okeroisissa, Tikkakallio ja kehätien eteläpuoli).

Aikkala-nimen käyttö näyttää vakiintuneen kuluneen vuoden alusta lähtien. Tuolloin valtakunnallinen media, Suomen Kuvalehti, käytti alueesta Aikkala -paikannimeä.

Paikannimillä ja paikannimien merkityksellä on voimaa, ja niitä voidaan käyttää eri tarkoitusperiin – niin kuin hankkeita valmistelevat viranhaltijat ja päättäjät hyvin tietävät.

Olavi Uusitalo

Hollola