Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Harjun terveys ei piittaa ennaltaehkäisevästä hammashuollosta

Missä kunnossa ovat nuortemme hampaat tänä päivänä? Huolehditaanko niistä parhaalla mahdollisella tavalla? Eihän vaan 1970-luvulla tapahtunut merkittävä käänne hammashoidon parantumisessa ota nyt takapakkia?

Toivon, että pelkoni on väärä ja turha, vaikka tuoreet kokemukseni Harjun terveyden panoksesta ­asiaan kielii muusta.

Hammashoito on maksutonta alle 18-vuotiaille. Moniko tuota ikää lähestyvä hoksaa itse varata ajan hammastarkastukseen?

Kuulemani mukaan kaikille 17-vuotiaille pitäisi tulla kutsu tarkastukseen, mutta ainakaan meidän osoitteeseen ei ole kutsua saapunut ja alkaa käydä aika vähiin ainakin maksuttomuuden suhteen. Potilastiedoista ei myöskään käy ilmi, että kutsua olisi edes lähetetty, joten ei oikein voi postiakaan syyttää.

Selvittelin asiaa ja tuo kutsu, jota ei siis välttämättä edes koskaan tule, ei myöskään ole suoraan annettu aika, vaan kehotus ottaa yhteyttä hammashoitolaan, kirjautua palveluun ja täyttää lomakkeita. Rohkenen epäillä, että nuorisolla saattaa hyvin helposti jäädä noudattamatta noin työlästä kehotusta.

Mutta väliäkös sillä, sehän vain tarkoittaa säästöä Harjun terveydelle, kun näitä ei maksavia asiakkaita ei tarvitsekaan hoitaa. Hankkikoot sitten aikuisina kalliita hammashoitoja omalla kustannuksellaan, kun näin toimimattomalla systeemillä jää hampaat heikolle huomiolle nuorena.

Ei vaikuta kovin asiakaslähtöiseltä saatikka ennaltaehkäisevältä nykyisen kaltainen toiminta. Toivottavasti asia saatetaan paremmalle tolalle ja pian. Suun terveys on merkittävä asia ihmisen kokonaisterveyden kannalta.

Toiseksi, on useita kertoja saatu lukea lehtien palstoilta Harjun terveyden Joonas Turusen vakuuttelevan, kuinka hoitoon pääsee helposti ja nopeasti, vaikka hurjan monella on aivan toisenlainen kokemus.

Hammashoitoon luvatun yhdeksän päivän sijaan sain itselleni ajan seitsemän viikon päähän. Se ei ihmiselämässä ole pitkä aika, mutta on se aika kaukana lupauksista. Ajanvarauksesta sain kuitenkin oikein hyvää ja ripeää palvelua, joten kiitos siitä varaamoon!

Jetta Laakso

17-vuotiaan äiti, kaupunginvaltuutettu

Lahti