Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Villähteen koulun lakkauttamis-päätös tehtiin väärin perusteinLukia

Viimeviikkoisessa (19.10) sivistyslautakunnan kokouksessa äänestettiin vaalilupaukset pöydän alle. Eniten yllättävää oli, että SDP ja vasemmistoliitto kaatoivat koulun jatkumisen puolustajat. Vähiten yllättävää oli, että kokoomukselle kaikkien mahdollisten julkisten palveluiden alasajo oli tässäkin asiassa ensisijaista.

Sivistyslautakunnan käytössä oli päivitetty palveluverkkosuunnitelma. Palveluverkkosuunnitelmaa oli päivitettävä keväältä, koska asukasilloissa erityisesti Itäisen alueen osalta oli mukana toista sataa osallistujaa. Kirjallinen palaute oli todella runsasta myös asukasillan jälkeen. Osallistujamäärä asukasillassa oli selvästi järjestäjilleenkin yllätys, se haluttiin lopettaa nopeasti viranhaltijoiden toimesta vedoten käytettävissä olevaan aikaan.

Olin itse mukana asukasillassa ja käytin lähes ainoan tarjolla olevan puheenvuoron. Selvää oli varmasti kaikille, että Villähteen koulun puolesta on laaja joukko koolla. Kyse oli käytännössä siitä, yhdistetäänkö Erstan ja Villähteen koulut yhdeksi alakouluksi vaiko ei ja toissijaisesti siitä, missä tämä uusi koulu sijaitsee.

Päivitetyssä palveluverkkoselvityksessä esitetyt perusteet eivät ole totuudenmukaisia. Päivitetyssä suunnitelmassa väitetään, että asukasilloissa on tullut esiin vaihtoehto Villähteen koulun jatkumisena ”pienten lasten” kouluna.

Selvityksessä tämä tarkoittaa sitä, että koulu jatkaisi esiopetuksesta aina toiseen luokkaan käyvien lasten kouluna. Sen jälkeen sitten siirryttäisiin kolmosluokalta lukien uuteen Erstan kouluun. Tätä esitystä ei kukaan tehnyt asukasillassa, väite on totuudenvastainen.

Tämän lisäksi totuudenvastaisiksi perusteluiksi todetaan Erstan puolesta mm. ”valmis tonttitarjonta koulun ympärillä” sekä tontin riittävyys uudelle koulurakennuksella ja vieläpä Erstan koulun parempi tekninen kunto. Toisaalla väitetään, että Villähteen koulun ympäriltä on vaikeuksia hankkia nopeasti lisää maata uudelle koulurakennukselle, koska alueen pellot ovat yksityisomistuksessa. Uuden koulun aikatauluksi kuitenkin kerrottiin asukasillassa 2030 jälkeinen aika.

Tuntuu uskomattomalta, että kaupunki ei pystyisi hankkimaan maata kahdeksassa vuodessa, kun kaavakin mahdollistaa tämän suunnitelman.

Tuntuu uskomattomalta, että kaupunki ei pystyisi hankkimaan maata kahdeksassa vuodessa, kun kaavakin mahdollistaa tämän suunnitelman. Välttämätöntä maanhankintaa ei edes olisi tarvetta tehdä koska suunnitelmiakaan ei ole olemassa. Toisaalta tämä voi olla täyttä tottakin. Eihän Lahden kaupunki pysty toteuttamaan vuonna 2015 laaditun kuntaliitossopimuksen mukaista Villähteen koulun peruskorjausta vuonna 2022, vaikka iso osa koulusta on käyttökiellossa.

Tämänkaltaista päätöksentekoa puolueelta, joka vaaliohjelmassa Lahdessa kertoi tekevänsä päätökset ihmisten ehdoilla.

Petteri Hyttinen

Entinen SDP:n jäsen

Villähde