Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Palveluverkkosuunnitelma on kaupungin strategian vastainen

Olemme erittäin huolissamme Nastolan alueen tulevasta kehityksestä, mikäli sivistyslautakunnan 19.10.2021 päättämät palveluverkkosuunnitelman mukaiset toimenpiteet toteutetaan.

Kaupunki on korostanut viestinnässään, että suunnitelma on ohjeellinen ja että yksittäisiä kohteita koskevat päätökset tehdään erikseen. Suunnitelmaa käytetään kuitenkin tulevien vuosien investointiohjelman ja talousarvion laatimisen pohjana, ja oletettavasti sitä tullaan käyttämään lähivuosina perusteluna toimipisteiden lakkauttamiselle.

Palveluiden keskittämistä on perusteltu erityisesti väestöennusteilla. Niihin liittyy kuitenkin vanhoilla asuinalueilla haasteita, koska sukupolvenvaihdosta on vaikea arvioida.

Mikäli nyt päätetään lakkauttaa jokin koulu, on sillä saman tien negatiivisia vaikutuksia koulun läheisten asuinalueiden arvostukseen ja houkuttelevuuteen. On siis suuri riski, että kaupunki alkaa itse toteuttaa omia ennusteitaan. Tämä kehityskulku on jo nähty Uudessakylässä.

Väestöennusteiden lisäksi suunnitelmaa ohjaa vahva talousnäkökulma, sillä useamman rakennuksen ylläpito, tukipalvelut ja henkilöstö vie enemmän varoja kuin yksi suuri yksikkö. Toisaalta jokainen uusi monitoimitalo kasvattaa kaupungin velkataakkaa ja edelleen sivistyspalveluiden vuokrakuluja. Suunnitelmatekstissä on oivallettu, että korjausrakentamisvaihtoehtoa tulisi pitää ensisijaisena vaihtoehtona palveluverkon tilasuunnittelussa. Suunnitelman toimenpiteet edustavat silti päinvastaista ajattelua.

Kirkonkylän ja Villähteen koulut ovat kumpikin osa maakunnallisesti arvokasta rakennettua kulttuuriympäristöä. Kirkonkylän koulu lakkautetaan ja Villähteen koululle jää ainoastaan esi- ja alkuopetus ja nekin vain uusimpaan rakennusosaan, vaikka vanhin osa koulusta on asemakaavalla suojeltu. Kivijärven koulun oppilaat siirretään väliaikaisiin tiloihin, vaikka siirtoa voitaisiin odottaa kunnes pysyvät uudet tilat saadaan Ahtialan suunnalta.

Kirkonkylän ja Villähteen koulut ovat ­kumpikin osa ­maakunnallisesti arvokasta ­rakennettua kulttuuri­ympäristöä.

Mitä tapahtuu näille koulurakennuksille kun toiminta niissä lakkaa? Jätetäänkö ne tyhjilleen rapistumaan? Mitä tapahtuu liikuntavuoroille? Miten kaupunki näillä toimenpiteillä edistää strategian mukaisesti yhteisöllisyyttä, vetovoimaa, hyvinvointia, palveluiden saavutettavuutta saati lapsiystävällisyyttä? Pidämme Nastolan koulujen keskittämistä ristiriitaisena niin kaupungin strategian kuin yleiskaavan Kestävän kaupunkiliikkumisen ohjelman kanssa.

Suunnitelman yksi erikoinen yksityiskohta on Kukkasen koulu, jolle halutaan uudisrakennus, vaikka meillä on vasta uudistettu sille toimivat tilat Rakokiven Nastopoliin. Tässä olisi oiva mahdollisuus säästää investointikuluissa ja todeta, että yläkoulu voi pysyvästi jäädä Nastopoliin.

Erstan, Villähteen, Kirkonkylän ja Rakokiven alakoulut ovat kuin helmiä nauhassa sijaiten tasaisesti noin kolmen kilometrin välein Nastolan taajamassa. Pidetään näistä helmistä kiinni.

Riina Puusaari

Vihreän valtuusto­ryhmän pj.

Jouni Kaikkonen

Kaupunginhallituksen ­jäsen (vihr.)

Lahti