Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Hollolalaisia syrjittiin sijaintipaikka­selvityksessä

Kierrätyspuiston sijaintipaikkaselvityksessä vuorovaikutus hollolalaisiin laiminlyötiin täysin. Heitä kuitenkin kierrätyspuisto lopulta eniten koski.

Ennen vuoden 2017 Siton tekemää kierrätyspuiston sijaintipaikkaselvitystä Nastolassa ja Orimattilassa oli vuoden 2015 alussa kerätty nimiä sikäläisiin hankkeen vastustusadresseihin. Marraskuussa 2016 Päijät-Hämeen liitto ilmoitti nastolalaisille maakuntakaavaan muistutuksen tehneille uutta paikkaa haettavan.

Vuosien 2015–2016 Etelä-Suomen Sanomien ja Hollolan Sanomien julkaisemissa maakuntakaavaa koskevissa artikkeleissa ei käsitellä lainkaan kaavaan uusina tulleita luonnonvaralogistiikan kehittämisen kohteita (llk) eli kaatopaikka-alueita.

Vuosina 2016–2017 Lahden kaupunki järjesti Nastolassa lukuisia asukastilaisuuksia, joissa kierrätyspuistohanke oli esillä. Niissä kerrottiin uutta paikkaa haettavan ja asukkaita kuultavan. Hollolassa ei vastaavia tilaisuuksia järjestetty.

Huhtikuussa 2017 liitto tilasi Sitolta kierrätyspuiston sijoituspaikkaselvityksen vuorovaikutussuunnitelmineen. Selvityksen tarjouspyynnössä sanotaan: ”Vuorovaikutus toteutetaan selvityksen valmistuttua, ja siinä hyödynnetään selvityksen tuloksia.”

Hollolan kehätie -kohde oli muun muassa pinta-alansa, liikenneyhteyksiensä ja kaavamerkintöjensä ansiosta sekä Hollolan kunnan viranhaltijoiden julkisesti tukemana selvityksen ykkössijalla. Sen tuli siten menestyä vuorovaikutuksessakin hyvin eli saada maakunnan asukkaiden hyväksyntä.

Hollolalaiset tuskin olivat vuorovaikutuksen piirissä, ja jos olivatkin, he eivät tienneet kierrätyspuiston tarkoittavan kaatopaikkaa.

Selvityksen julkistuksessa 30.–31.8.2017 Nastola-lehdessä, Orimattilan aluelehdessä ja Orimattilan Sanomissa oli uutissivuilla neljän palstan ja kohdealueiden kartan sisältämät artikkelit. Hollolan Sanomissa oli mainossivulla yhden palstan pieni huomaamaton, kartaton artikkeli.

Kohdealueiden karttaa ei ollut Hollolan Sanomissa eikä Seutu4:n verkkosivuilla ennen lokakuussa järjestetyn sijoituspaikkaverkkokyselyn loppua. Hollolan kohteen paikannimi oli epämääräinen 5,4 kilometriä pitkä kehätien varsi, jota hollolalaisten oli mahdoton sijoittaa tarkasti ”kartalle”.

Asukastilaisuudet olivat 4.9. Lahdessa ennen verkkokyselyä ja sen jälkeen 1.11. Hollolassa. Lahden tilaisuudesta ilmoitettiin Etelä-Suomen Sanomissa, Uusi Lahdessa ja Orimattilan Sanomissa, muttei Hollolan Sanomissa.

Hollolan tilaisuudesta ilmoitettiin Hollolan Sanomissa ja Hollolan kunnan verkkosivuilla vasta tilaisuuden pitopäivänä. Kyselyn esittelyvideon katsoneet tai kyselyyn osallistuneet saivat tiedon tilaisuudesta vähintään kaksi viikkoa aikaisemmin.

Verkkokyselyn ilmoitusta ei ollut paikallislehdessä. Hollolalaiset tuskin olivat vuorovaikutuksen piirissä, ja jos olivatkin, he eivät tienneet kierrätyspuiston tarkoittavan kaatopaikkaa. Viestittäjän tarkoitus oli, ettei kuukaudessa epämääräisin termein ja paikannimin esiteltyä asiaa sisäistettäisi.

Liitto sai mitä halusi eli hyvin informoidut nastolalaiset ja muut äänestivät Hollolan julkisesti tukeman ja hyvien liikenneyhteyksien kehätien selkeäksi ykköseksi. Tätäkö on paikallisdemokratia ja itsehallinto?

Selvityksen julkistuksessa eri kuntien asukkaiden tietoisuus hankkeesta vaihteli paljon. Selvityskin myöntää erot (Sito, 8.12.2017): ”Näkemysten runsauteen vaikuttavat esimerkiksi selvitystyötä edeltävät vaiheet ja se, että joillain alueella sidosryhmät ovat pidempään jatkuneen prosessin vuoksi aktiivisempia kuin muilla alueilla.” Liiton mukaan kaikkia kuntia informoitiin hankkeesta tasa-puolisesti ( ESS 5.12.2017)!

Päijät-Hämeen liitto, Lahden kaupunki ja Hollolan kunta totesivat vuorovaikutuksesta 2.2.2021 Suomen Kuvalehden verkkosivuilla: ”Lainsäädäntö ei ohjaa vuorovaikutusta selvitysvaiheessa, mutta se haluttiin tehdä kattavasti hankkeen laajuus huomioon ottaen. Kansalaisia osallistettiin verkkokyselyn, vuorovaikutus- ja asukastilaisuuksien sekä mediatilaisuuden kautta.” Kuinkahan tasapuolisesti?

professori, kauppatieteen tohtori

Hollola