Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Liikuntapaikkojen aukioloaikojen supistamisessa ei ole järkeä

Lahden kaupunginhallitus teki esityksensä talousarviosta, johon valtuusto pääsee heittämään omat twistinsä 22.11.

Talousarvio ei kaupunginhallituksen käsittelyn jäljiltä ole ongelmaton. Twistiä nimittäin tarvitaan, jos haluamme säilyttää kuntalaisten hyvinvointia ja terveyttä edistävät palvelut toiminnassa.

Hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunnan sekä kaupunginhallituksen siunaamat säästöt kulttuuri-, kirjasto- ja liikuntapalveluihin uhkaavat kaventaa muun muassa uimahallien ja kuntosalien aukioloaikoja, lyhentää tekonurmien lämmitysaikoja ja heikentää meidän hyvin hoidettujen, kehuttujen ja runsaalla käytöllä olleiden hiihtolatujen kunnossapitoa.

LUMO-ohjelmaksi nimetty Lahden uudistumis- ja muutosohjelma ei nähdäksemme ole mitään muuta kuin perinteinen juustohöylä, jonka leikkaukset osuvat erittäin kipeästi kaikkien kuntalaisten käyttämiin palveluihin. On päivänselvää, että tähän kyseiseen leikkausohjelmaan on valtuustoryhmillä vaikeuksia sitoutua, kun sitä ei parlamentaarisesti valmisteltu.

Sivistyksen palvelualueelle suunnitellut säästöt opettaja- ja avustajavähennyksineen saivat valtavasti huomiota ja aivan syystäkin. Lahden asukkaiden sosioekonominen tausta huomioiden, meillä ei ole yhtään ylimääräisiä käsipareja mukana lasten arjessa. Kuitenkaan jokaisen kuntalaisen arjessa näkyviin muutoksiin ei liene niin mediaseksikästä ottaa kantaa, sillä olemme havainneet valitettavan vähän melua liikunnan, kulttuurin ja kirjaston leikkauksista, niin päättäjien kuin median taholta.

On kestämätön ajatus, että kun meillä on kalliit ja hienot liikuntapaikat ja lähikirjastot, ja kulut niistä juoksevat, mutta emme pitäisi niitä laajasti auki kaupunkilaisille. Nyt jos koskaan, koronapandemian jälkihoidossa, on syytä panostaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen.

Esityksemme kirjaston, kulttuuripalvelujen ja liikuntapalvelujen säästöjen pienentämisestä eivät menneet kaupunginhallituksessa läpi.

Kaupunginhallitus lisäsi talousarvion myyntivoitto-odotuksia 2,2 miljoonaa euroa ja vähensi samalla alijäämän tasoa kaupunginjohtajan talousarvioon nähden. Esityksemme kirjaston, kulttuuripalvelujen ja liikuntapalvelujen säästöjen pienentämisestä eivät menneet kaupunginhallituksessa läpi. Kyse on muutamasta sadasta tuhannesta eurosta, joilla pystyisimme tarjoamaan jatkossakin laadukkaita palveluita kaikille lahtelaisille.

Palaamme asiaan valtuuston talousarviokäsittelyssä ja toivomme monipuolista ja -äänistä keskustelua kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä.

Jouni Kaikkonen

kaupunginhallituksen jäsen (vihr.)

Riina Puusaari

Twistiä nimittäin tarvitaan, jos haluamme säilyttää kuntalaisten hyvinvointia ja terveyttä edistävät palvelut toiminnassa.

Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja

Lahti