Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Mitkä vaalit?

Vaalit on tulossa, vaan mitkä vaalit? Maakunta- tai hyvinvointialueen vaalit. Kunnilta siirtyy julkisia palveluita roppakaupalla hyvinvointialueelle: perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, sairaalapalvelut, hammashoito, mielenterveys- ja päihdepalvelu, äitiys- ja lastenneuvolat, aikuissosiaalityö, lastensuojelu, vammaispalvelut, ikääntyvien asumispalvelut, kotihoito ja kuntoutus. Kunnat ovat tarjonneet näitä palveluita pääosin suoraan tai kuntayhtymien kautta kuntalaisille.

Hyvinvointialueen tulevat valtuutetut ovat vastuussa näiden palveluiden saatavuudesta ja tasosta. Päijät-Hämeen maakunta on laaja, ja erikokoisia kuntia on paljon. Palveluiden tarve vaihtelee maakunnan eri osissa.. Tavoitteena on että asukkaille tarjotaan peruspalveluita tarpeen mukaan riippumatta missä päin maakuntaa sattuu asumaan. Siis haasteita riittää!

Hyvinvointialueen hallinto tulee koostumaan vaaleilla valittavista Päijä-Hämeen maakunnan alueella asuvista asukkaista. Valittavat edustajat eivät edusta hyvinvointialueen valtuustossa itseään eivätkä kotikuntaansa vaan maakuntaa. Tehtävänkuva on selkeä, varmistaa että Päijäthämäläiset saavat tarvitsemansa palvelut kattavasti koko maakunnan alueella. Toiminta rahoitetaan verovaroin, kunnilta siirtyy vastuu ja noin 60 prosenttia kuntien budjetista hyvinvointialueelle.

Valittavilla edustajilla tulee olla aikaa hoitaa luottamustehtävää ja hyvät valmiudet rakentavaan yhteistyöhön. Tehtävä on selkeästi poliittinen ei ammatillinen.

Hyvinvointialueen palveluorganisaatio on huomattavasti kehittyneempi kuin muissa maakunnissa ennen siirtymistä uuteen. Suurimpana haasteena on raha ja sen riittävyys verrattuna siihen, ettei palveluiden tarve tule vähenemään lähitulevaisuudessa.

Hyvinvointi alueen valtuustoon valitaan 69 jäsentä ja osa heistä tulee olemaan myös Orimattilasta. Myötäjäisenä he saavat mukaansa kaupungin budjetista sen 60 prosenttia eli noin 50–60 miljoonaa euroa. Yhteistyökyvystä ja laskutaidosta ei ole haittaa perinnön vaalimisessa.

Tapio Malmiharju