Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Kenen näkökulma ratkaisee?

Olen iloinen Woltin kaupoista ja siitä että Suomi hyötyy verotuloina tällaisesta. Mutta alustatalouden työntekijöiden oikeuksista olen huolissani. Ei ole hyvä tilanne, jos kevytyrittäjyys muuttuu pakkoyrittäjyydeksi jollakin työntekijällä, jos hän ei pysty huolehtimaan sosiaaliturvastaan ts. hänelle ulkoistetaan eläkkeeseen liittyvät maksut.

Suhtaudun epäillen siihen, jos yrityksen omistaja vastaa työntekijöiden puolesta, mutta yritän olla myönteinen hyönteinen. Sen sijaan ihmettelen Woltin kampanjaa työsuojeluviranomaisia vastaan siitä, että alustatyö pitäisi lukea yrittäjyydeksi työsuhteen tunnustamisen sijasta.

Hyvin vähän on kuultu alustatyöntekijöiden mielipidettä siitä, onko heidän työsuhteen turvansa riittävällä tasolla ja että ymmärtävätkö he oikeuksiaan alustatyöntekijöinä. Alustatyöntekijät harvoin pystyvät penäämään oikeuksiaan tai edes välttämättä ovat tietoisia niistä, joten muidenkin ammattiliittojen tulee ottaa kantaa matalapalkkaisten alustatyöntekijöiden oikeuksien puolesta, koska mikään ammattiala ei loppujen lopuksi ole turvassa yleissitovien työehtosopimusten perustan nakertamiselta.

Sami Korkiakoski

Lahti