Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Järkeä kouluasioihin

Olen asunut melkein 50 vuotta Villähteellä ja saanut olla myös Nastolan valtuustossa päättämässä kouluasioista. Nyt jälleen Nastolan koulut ovat tikunnokassa Lahden sivistyslautakunnan päätöksissä.

Asiaa seuranneena aloin lähemmin tutustua päätöksentekoon. Ensimmäisenä kiinnitin huomiota sivistyslautakunnan liitteen oppilasennusteisiin. Kyselin rehtoreilta tämän hetken oppilasmääriä ja vertasin niitä sitten lautakunnan lukuihin.

Rakokiven koulun tämän hetkinen oppilasmäärä on 394, liitteen luku on 446. Vuosi sitten oppilaita oli 360,liitteen luku 436. Kirkonkylän koulun kohdalla oppilaita on nyt 198, liitteessä 168. Villähteen koulun kohdalla nyt 207 ja liitteessä 193. Erstan koulun kohdalla nyt 201, liitteessä 240.

Toin nämä luvut esille ennen lautakunnan kokousta. Minulle kerrottiin,että oikeat luvut oli tuotu jäsenien tietoon ennen kokousta. Liitteessä on kuitenkin entiset luvut.

Miten lautakunta voi tehdä päätöksiä, kun tämänkin vuoden oppilasmääristä ko. koulujen kohdalla ei ole yhtään oikeaa lukua.

Villähteen koulun oppilasennuste vuodelle 2030 on ainoastaan 108 oppilasta. Taivaanrannan alueella on yli 200 tonttia rakentamatta ja Kankaan 1970-luvulla rakennettu alue on tekemässä sukupolvenvaihdosta. Todennäköisesti nämä ovat jääneet huomioimatta.

Kukkasen yläaste muuttaa vuoden alusta Nastopoliin. Säästöjä tulisi miljoonia, kun uutta yläastetta ei tarvitsisi rakentaa. Hyvät liikuntapaikat, uimahalli ja kirjasto ovat lähellä.

Lahteen ollaan tekemässä kuntastrategiaa. Siinä voitaisiin panostaa siihen, miten saadaan lisää lapsiperheitä Nastolan nauhataajaman alueelle ettei tarvitsisi kouluja lakkauttaa ja lapset saisivat turvallisesti käydä lähikoulua. Näillä perusteilla olisin toivonut,että kaupunginhallitus olisi käyttänyt otto-oikeuttaan ja asia valmistettaisiin uudestaan.

Pertti Arvaja

Kaupunginvaltuutettu ja hyvinvointi-ja vapaa-ajanlautakunnan varapj. (kd.)

Lahti