Lukijalta: Asikkalalla mahdollisuus kasvuun

Asikkalan valtuusto päättää ensi vuoden budjetista joulukuussa. Kunnan talous on edellisten vuosien hyvän ja tarkan taloudenpidon vuoksi hyvä. Eikä maan hallituskaan ole säästellyt velkarahan jakamista kuntiin pandemian aikana. Käytännössä Asikkala on velaton kunta. Yhtä aikaan Asikkalassa on samat uhkakuvat, kuin sadoissa muissa kunnissa, tai kotimaakunnassamme Päijät-Hämeessä.

2010- luvulla väkiluku on vähentynyt ja väestön ikääntyminen jatkunut tasaisesti. Tosin kuluvana vuotena Asikkalan nettomuutto on plussalla syyskuun loppuun 56 henkilöä, joka on hieno luku. Tämä osoittaa, että nykyisessä kotikunnassani on oikeilla ratkaisuilla positiivinen huominen edessä. Se vaatii päätöksissä rohkeutta katsoa eteenpäin ja uskoa tehtyihin päätöksiin. Syksyn prosesseihin haastetta ovat tuoneet aikataulut. Vaalien siirtyminen keväältä kesäkuulle käynnisti uuden valtuustokauden vasta elokuulla ja ensivuoden talousarvion valmistelu on ollut eri toimielimissä jälkijunassa.

Näin emme voi jatkaa, vaan päätöksenteon vuosikellossa on päästävä toimivaan rytmiin.

Yksittäisiltä valtuutetuilta on tullut kritiikkiä päätettävien asioiden vähyydestä ja Asikkalan ”pysähtyneisyyden tilasta”. Näin asia ei ole! Kolme kuukautta kunnallisessa päätöksenteossa on lyhyt aika. Demokratia on maraton, missä harvoin saadaan pikavoittoja. Totuus on se, että asioita ei tapahdu itsestään, vaan niitä pitää tehdä.

Kunnanhallituksessa syksyn aikana olleet asiat tulevat konkretisoitumaan alkuvuoden aikana. Tuomme esitykset poliittisten ryhmien päätettäväksi kasvun- ja elinvoiman edistämiseksi sekä maankäytön, kaavoituksen ja tonttipolitiikan kiirehtimiseksi. Nämä osa-alueet on resursoitava niin, että asiat etenevät.

Samaan aikaan on huolehdittava vastuullisesti kuntalaisten omistamista euroista, eli kunnan taloudesta. Valtuusto päätti viime viikon kokouksessa säilyttää veroprosentit ennallaan, jotka ovat varsin kilpailukykyiset. Valtuustossa esitettiin tuloveroprosentin laskua 19,75:een nykyisestä 20,75:stä. Muutosta kannatti 31 valtuutetusta 2.

Kuntien veropohja tulee soteuudistuksen myötä muuttumaan radikaalisti 2023. Muutoksessa leikataan veroprosenttia merkittävästi, ja pohjana siinä on nyt päätetty prosentti. Nyt ei ollut oikea aika laskea verotusta, mutta ei myöskään kiristää. On hyvä avata kuntalaisille kunnallisverotusta, joka on virallisesti tasavero. Näin yksinkertainen asia ei kuitenkaan ole. Kaikkien huomioitavien vähennysten takia asukkaiden todellinen veroaste on eri.

Käytännössä asikkalalaisten todellinen veroprosentti on alhaisempi. Vasta vähennysten jälkeen saadaan verotettava tulo, josta peritään kunnallisveroprosentin mukainen vero. Asikkalalaisten efektiivinen veroprosentti on noin 14 prosenttia.

Mikäli olisimme laskeneet veroprosentin 19,75:een, olisi 3 000 euroa kuukaudessa ansaitseva hyötynyt muutoksesta noin 25 e/kk. 2 000 e/kk ansaitsevan nettohyöty olisi 15 e/kk.

Puolestaan 15 000 euroa vuodessa ansaitseva osapäivätyöntekijä ei olisi hyötynyt euroakaan. SDP:n esittämä veronalennus olisi hyödyttänyt eniten suurituloisia. 5 000 euroa kuukaudessa ansaitseva olisi hyötynyt jo 50 e/kk.

Kunnan tuloihin muutos olisi vaikuttanut reilun miljoona euroa, mikä on iso summa. Asikkalan verotus on kohtuullisella tasolla ja se ei ratkaise kuntaan muuttavien uusien asukkaiden määrää. Tällä logiikalla Päijät-Hämeen veroparatiisi Sysmä pullistelisi liitoksistaan uusien asukkaiden vuoksi.

Parhaiten kunnan vetovoima kasvaa, kun hoidamme taloutta vastuullisesti, panostamme kertyneitä taloudellisia resursseja varhaiskasvatukseen, peruskoulutukseen sekä käynnistämme hankkeita maankäytön, kaavoituksen ja tonttitarjonnan rintamalla, että kiinnostuneiden yritysten tai asukkaiden tulo Asikkalaan ei pysähdy tarjonnan puutteeseen.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa luotamme hyvinvointikuntayhtymän kuntien väliseen tasapuolisuuteen. Asikkala on meidän yhteinen juttu. Kutsun kaikki asikkalalaiset rakentamaan positiivista uutta vuotta. Mottomme vuodelle 2022 voisi olla, ”vähemmän väittelyä ja puhetta, enemmän tekoja”.

Ilkka Viljanen

Asikkalan kunnanhallituksen puheenjohtaja (kok.)

Kommentoi