Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: | Simppeli kysymys saattaa pelastaa

Itsemurhien määrä on laskenut Suomessa tasaisesti 1990-luvun alusta lähtien, mikä on oikea kehityssuunta tässä tuhansien murheellisten laulujen maassa. Itsemurhien määrä laski Suomessa jopa lamavuosina, vaikka yleinen pahoinvointi tuntui kasvavan monella muulla mittarilla mitattuna. Oikeansuuntaisesta trendistä huolimatta itsemurha on edelleen miesten viidenneksi yleisin kuolinsyy maassamme. Vuonna 2019 elämänsä päätti 431 miestä ja 142 naista.

Jokainen kuolema on aivan liikaa. Ihminen ei tee päätöstä itsemurhasta hetken mielijohteesta, eikä mikään ihmiskohtalo ole samanlainen, mutta taustalla piilee yleensä arvottomuuden tai epäonnistumisen tunne, jonka voivat laukaista monet tekijät.

Miehet hakevat apua kriisissä vasta, kun asiat ovat jo isossa solmussa. Mielessä saattaa olla itsetuhoisia ajatuksia, työkyky mennyt ja avioero on lähellä.

Kukaan ei ansaitse tulla kiusatuksi tai syrjityksi missään vaiheessa elämäänsä, eikä kenenkään pitäisi miettiä itsemurhaa vaihtoehtona nykyiselle elämälleen. Tänä vuonna syyskuussa vietettynä itsemurhien ehkäisypäivänä kannustettiin kaikkia sosiaalisessa mediassa kysymään: ”Mitä kuuluu?” Näillä kahdella sanalla on merkitystä, sillä itsemurha on estettävissä, itsetuhoisiin ajatuksiin on saatavissa apua, ja itsemurhasta voidaan puhua turvallisesti.

Itsetuhoisia ajatuksia hautova ei välttämättä osaa tai uskalla ilman häpeän pelkoa ilmaista tunteitaan, mutta jokainen, joka on löytänyt turvallisen puheyhteyden toisen ihmisen kanssa, ei ole sitä katunut. Sen vuoksi jokaisen tulisi tasaisin väliajoin kysyä ystäviltään ja vaikka puolitutuilta: ”Mitä kuuluu?” Nuo sanat voivat pelastaa jonkun hengen.

Jos tällaista kysyjää ei ole lähellä, apua on saatavilla myös erilaisista kriisipuhelimista ja -chateista.

Itsemurha on edelleen ­miesten viidenneksi ­yleisin kuolinsyy.