Pääkirjoitus: Koronatilanne pakottaa jälleen rajoituksiin

Koronaepidemiatilanne on huonontunut Seutunelostenkin alueella selvästi viime aikoina. Tartuntamäärät ovat viime päivinä olleet ennätyskorkeita, ja sairaalahoidon tarve on kasvussa. Viime viikon lopulla sairaalahoidossa oli Päijät-Soten alueella 20 koronaan sairastunutta ihmistä, maanantaina 20.

Tartuntamäärät ovat Päijät-Soten alueellla korkeammat kuin kertaakaan aikaisemmin epidemian aikana. Viime viikolla uusia tartuntoja todettiin 457, mikä on lähes puolet enemmän kuin edellisellä viikolla. Alueellisen koronayhteistyöryhmän mukaan tartuntojen korkea määrä ennakoi yhä kasvavaa sairaalahoidon tarvetta.

Koronan aiheuttama terveydenhuollon kuormitus on vähentänyt leikkausmääriä ja polikliinistä toimintaa. Koronajäljitykseen on siirretty enemmän työntekijöitä, ja jäljitysviivettä on saatu hieman lyhennettyä. Se on kuitenkin noin kolme vuorokautta.

Koronayhteistyöryhmä on esittänyt aluehallintovirastolle sisätiloissa pidettävien yleisötilaisuuksien osallistujamäärän rajaamista 20 henkilöön. Samaa suositellaan ylärajaksi yksityistilaisuuksiin. Ravintolarajoitukset ovat Päijät-Soten alueella voimassa, samoin laaja maskisuositus julkisissa tiloissa. Etätyötä suositellaan vahvasti niissä työtehtävissä, joissa se on mahdollista.

Viime viikon lopulla kantautui maailmalta lisää huolestuttavia koronauutisia. Etelä-Afrikassa on havaittu uusikoronavirusmuunnos, jossa on epätavallisen suuri määrä mutaatioita. Tämä voi tarkoittaa sitä, että nyt käytössä olevat rokotukset eivät välttämättä suojaa taudilta yhtä tehokkaasti. Lisäksi tauti saattaa levitä ärhäkämmin ja ohittaa herkemmin elimistön immuunipuolustuksen.

Nyt näyttääkin siltä, että maailma, Suomi ja Päijät-Hämekin painivat vielä pitkään koronavitsauksen kanssa. Rokotuskierrokset jatkunevat tulevaisuudessakin, ja joukkokokoontumisissa on syytä noudattaa suurta varovaisuutta jatkossakin. Tämä näyttäisi olevan nyt se uusi normaali arjessamme.

Kommentoi