Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Lähipalvelut turvattava uudessa sote-mallissa

Tammikuussa järjestetään aluevaalit, jossa valitaan 69 edustajaa Päijät-Hämeen uuden hyvinvointialueen valtuustoon. Päijät-Hämeessä sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio on jo tehty. Olemme viisi vuotta valmistelussa edellä niitä alueita, jotka ovat vasta käynnistämässä toimintojen yhdistämistä.

Rahoituksen riittävyys tuo tulevaisuudessa edelleen isoja haasteita alueelle. Palvelujen saatavuus ja lähipalvelujen turvaaminen ovat keskeisessä asemassa uudessa toimintamallissa. Hyvinvointikuntayhtymällä on olemassa oleva linjaus, että jokaisessa kunnassa on oma terveyskeskus, mutta miten on tulevaisuudessa.

Digi- ja puhelinpalvelut auttavat palvelujen saatavuudessa, mutta on myös monia sellaisia palveluja, joihin tarvitaan käynti paikan päällä terveyskeskuksessa. Sote-palveluja paljon käyttäville ryhmille kuten ikäihmisille ja lapsiperheille kulkeminen voi olla hankalaa, joten siitäkin näkökulmasta lähipalveluja tarvitaan.

Me Kärkölässä olemme Harjun Terveyden palvelujen piirissä. Pääsääntöisesti palvelut ovat toimineet hyvin.

On välttämätöntä, että lähipalvelut ja oma terveyskeskus turvataan myös uudessa mallissa. Uhkana on, että päätöksenteko etääntyy kuntalaisista yhä kauemmaksi. Sen takia uuden hyvinvointialueen valtuuston tulee edustaa mahdollisimman tasapuolisesti ja laajasti koko Päijät-Hämettä. Myös pienten kuntien ja harvaan asuttujen alueiden ääni tulee kuulua. Sillä on merkitystä, kuka päättää sosiaali- ja terveydenhuollon asioistasi.

Mari Raininko

kunnanhallituksen varapuheenjohtaja, aluevaaliehdokas (kok.)

Kärkölä