Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Aluevaaleista on syytä olla kiinnostunut myös alueen työllisyyden ja elinvoiman vuoksi

Mistä aluevaaleissa on kyse ja mistä asioista tulevat aluevaltuutetut päättävät jatkossa? Tässä pari yleisintä kysymystä, joista olemme viime aikoina keskustelleet eri tahojen kanssa. Hyvin monelle aihe on vielä vieras. Koska aluevaalit ovat jo ihan lähellä, tammikuun 23. päivä, haluamme tuoda esille syitä, miksi jokaisen on tärkeä kiinnostua aluevaaleista.

Aluevaalit liittyvät sote-uudistukseen (sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus), jonka tavoitteena on muun muassa lisätä asukkaiden tasa-arvoa terveyspalvelujen suhteen, parantaa palveluiden saatavuutta kustannustehokkaasti sekä vaikuttavasti, riippumatta siitä, missä ihminen asuu. Suomi on jaettu 21 hyvinvointialueeseen, joissa aluevaltuusto on korkein päättävä taho.

Terveyspalvelut koskettavat meitä kaikkia jollakin tavalla. Kyseessä on asia, josta useimmilla on mielipide, vähintään omien kokemusten kautta.

Aihe on ollut tärkeä myös päättäjille, koska vastuu terveyspalveluiden järjestämisestä on ollut iso osa kuntapäättäjien työtä. Uudistuksessa järjestämisvastuu siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueelle, jonka ylintä päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto, joka siis valitaan tulevissa aluevaaleissa tammikuussa.

Uudistuksessa julkinen sektori säilyy palvelujen pääasiallisena tuottajana, jota yksityiset yritykset ja kolmas sektori täydentävät.

Aluevaltuuston valtuutetut päättävät jatkossa ennen kaikkea siitä, mihin raha käytetään.

Aluevaltuuston päätökset vaikuttavat jatkossa välillisesti paljon muuhunkin kuin itse sote- palveluihin, esimerkiksi ruokapalvelu-, kuljetus- ja huoltoyrityksiin ja vastaaviin.

Mistä ja kenen tekemänä sote-palveluja saa, minkälaisiksi niitä kehitetään, minkälaiset vaatimukset niiden pitää täyttää, ja miten paljon mihinkin niistä käytetään rahaa?

Aluevaltuutetut päättävät myös osaltaan yrittäjyyden edellytyksistä alueellamme. Nämä päätökset vaikuttavat myös pienten, paikallisten sote-alan yritysten toiminta- ja työllistämisedellytyksille. Nämä yritykset tuntevat päijäthämäläiset asiakkaat ja heidän tarpeensa, ne työllistävät päijäthämäläisiä alan ammattilaisia ja ne maksavat veroja päijäthämäläisiin kuntiin.

Päätökset siitä, miten ja minkä verran yksityisiltä palveluntuottajilta ostetaan palveluja, ovat tärkeitä linjauksia.

Käytetäänkö palveluseteleitä ja minkä arvoisia ne ovat? Palveluseteleiden avulla asukas voi valita itselleen sopivan, kenties tutun, lähellä olevan yrityksen palvelut.

Hyvinvointialueet voivat tarjota ison markkinan sote-alan yrittäjille niin halutessaan. Päätökset vaikuttavat suuresti Päijät-Hämeen elinvoimaan, työllisyyteen ja hyvinvointiin.

Lisäksi on tärkeä huomata, että aluevaltuuston päätökset vaikuttavat jatkossa välillisesti paljon muuhunkin kuin itse sote-palveluihin, esimerkiksi ruokapalvelu-, kuljetus- ja huoltoyrityksiin ja vastaaviin.

Aluevaltuustolla on erittäin tärkeä ja vaativa tehtävä, joten ei ole yhdentekevää, ketkä aluevaltuustoon valitaan tekemään päätöksiä.

Tarvitsemme ehdolle monipuolisia ja osaavia päättäjiä.

Tarvitsemme myös liiketoiminta- ja talousosaamista, yrittäjyyden ymmärrystä sekä kumppanuuksia vahvistavaa yhteistyötä yritysten, julkisen sektorin ja järjestöjen välillä. Ikääntyvä väestö pitää huolen siitä, että tarvitsemme yhteistyötä ja kumppanuutta.

Heta Vihervirta-Vuontelo

toimitusjohtaja

Juha Tähkänen

puheenjohtaja

Päijät-Hämeen Yrittäjät